DEPUTATUL VASILE COCOȘ VREA DECLARAREA ZILEI DE 7 SEPTEMBRIE ZIUA SINDICATELOR DIN ROMÂNIA

luni, 7 decembrie 2020

 

Deputatul PSD Vâlcea Vasile Cocoș este, alături de alți colegi parlamentari, inițiator al propunerii legislative pentru declararea zilei de 7 septembrie Ziua sindicatelor din România.

Potrivit Expunerii de motive, propunerea legislativă constituie o recunoaștere a rolului jucat de sindicatele din România după anul 1990, în consolidarea instituțiilor statului de drept și în protejarea intereselor legitime ale salariaților din România - noteaza criterii.ro

Ziua de 7 decembrie este legată de un eveniment care s-a petrecut acum 20 de ani în municipiul Iași. Atunci liderul de sindicat de la Tepro a fost asasinat de către criminali angajați de patronul fabricii -Frantisek Priplata. Motivul lichidării fizice era reprezentat de opoziția pe care o manifesta față de patronul ceh în intențiile acestuia de distrugere a fabricii.

Virgil Săhleanu s-a născut la 9 ianuarie 1946 în satul Cacica, județul Suceava, fiind absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Iași și tată a trei copii.

În anul 1998 SC TEPRO SA a fost privatizată de către stat, fiind cumpărată de firma cehă Zelezarny Veseli-Fierarii Veseli.

În ianuarie 1999 patronatul a hotărât concedierea a peste o mie de salariați. În 12 februarie 1999 Virgil Săhleanu a fost ales președinte al Sindicatului Liber Tepro Iași de către Adunarea Extraordinară a sindicatului. Trei zile mai târziu, Sindicatul TEPRO Iași a declanșat un conflict de muncă, acuzând concedierea a 1.278 de salariați și privatizarea frauduloasă a SC TEPRO SA de către SC Zelezarny Veseli din Cehia. Ca urmare a acestor evenimente, prin decizia nr. 307/18.02.1999, Virgil Săhleanu a fost concediat de către Administrația SC TEPRO Iași.

Deși concediat, el și-a continuat activitatea sindicală în afara întreprinderii, reușind să anuleze în justiție concedirea celor 1.278 de salariați și a intervenit la autoritățile de stat pentru anularea contractului de privatizare care a transformat o firmă profitabilă într-una falimentară.

A fost amenințat cu moartea, i s-au intentat 3 procese de către SC TEPRO SA. În dimineața zilei de 7 septembrie 2000, Săhleanu urma să se prezinte la tribunal pentru a fi de față la procese, dar în timp ce acesta a ieșit din locuința sa, a fost atacat în scara blocului de doi indivizi Ion Tofan și Claudiu Bahnă care l-au ucis cu trei lovituri de cuțit. Asasinii a fost arestați două zile mai târziu, ulterior și alți 7 complici.

Virgil Săhleanu poate fi considerat un simbol al ideii de datorie și sacrificiu deoarece în ciuda dificultăților, amenințărilor și intimidărilor nu a făcut niciun pas în spate pentru a salva fabrica și colegii de la soarta pe care au avut-o sute de uzine din România.

Este incontestabil că Tepro există astăzi doar datorită acestui Om care a ridicat semantica conceptului de sindicat la valori nemaiîntâlnite până în anul 2000. El se poate constitui într-un exemplu pentru toate generațiile de lideri sindicat din această țară.

Prin urmare, ziua de 7 septembrie, trebuie să fie asociată cu valorile supreme ale activității sindicatelor opozabile statului de drept și cu importanța semnificativă a organizațiilor sindicale în contextul ocrotirii drepturilor și intereselor legitime ale lucrătorilor într-o societate democratică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe