Primarii din marile orașe, în frunte cu liberalii Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Florin Birta (Oradea), Mircia Gutau (Ramnicu Valcea) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6 din București) îl critică dur pe premierul Florin Cîțu printr-un comunicat al Asociației Municipiilor din România. Premierul este criticat pentru proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică doar o zi, proiect ce suspendă pensiile speciale ale primarilor, consilierilor locali și județeni timp de un an și aduce și alte modificări la Codul Fiscal - informeaza g4media.ro

În plus, proiectul de OUG îngheață toate salariile din administrația publică centrală și locală la nivelul din decembrie 2020.

Marii primari de orașe susțin că executivul nu a respectat prevederea legală care spune că un proiect de OUG trebuie să stea în dezbatere publică minimum 10 zile. Proiectul de OUG a fost publicat astăzi și ar urma să fie adoptat mâine, în ședința de guvern.

Proiectul de OUG nu face nici o referire la bugetele locale și la transferurile de sume dinspre bugetul central spre bugetele locale.

De remarcat că, în absența acestei ordonanțe de urgență, mai multe categorii de cheltuieli bugetare ar urma să crească din 2021, ducând la explozia deficitului bugetar.

Printre semnatarii scrisorii se numără și primari USR (Allen Coliban – Brașov, Lucian Viziteu – Bacău), UDMR și PSD.

Singura modificare adusă de guvern Codului Administrativ prin acest proiect de OUG este suspendarea pensiilor speciale ale primarilor timp de un an, pe fondul dificultăților bugetare provate de pandemie.

Puteți citi aici proiectul de OUG pus în dezbatere publică

Comunicatul integral al Asociației Municipiilor din România:

Având în vedere Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii în urmatoarea ședința de Guvern, Asociația Municipiilor din România transmite primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm:

” Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister , ci o obligație legală a Guvernului Romaniei , statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație.

Adresa oficiala poate si consultata la urmatorul link : Adresa Oficiala catre Guvernul Romaniei

Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:

  1.  Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.
  2.  Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei.
  3.  Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative , este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare.

Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm:

,, Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister , ci o obligație legală a Guvernului Romaniei , statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație. ”

Emil BOC
Presedintele AMR
Primarul Municipiului Cluj – Napoca

In numele Comitetului Director al AMR:

Constantin TOMA, Primarul Municipiului Buzău
Ion LUNGU, Primarul Municipiului Suceava
Ionuț-Florin PUCHEANU, Primarul Municipiului Galați
Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iași
Lia-Olguța VASILESCU, Primarul Municipiului Craiova
Florin Alin BIRTA, Primarul Municipiului Oradea
Ionel CIUNT, Primarul Municipiului Zalău
Tiberiu IACOB-RIDZI, Primarul Municipiului Petroșani
Viorel-Marian DRAGOMIR, Primarul Municipiului Brăila
Ciprian CIUCU, Primarul Sectorul 6, București
Dan BOBOUȚANU, Primarul Municipiului Hunedoara
Călin Laurențiu BIBARȚ, Primarul Municipiului Arad
Vasile PAVĂL, Primarul Municipiului Vaslui
Marcel-Laurențiu ROMANESCU, Primarul Municipiului Târgu Jiu
Daniel Cristian STAN, Primarul Municipiului Târgoviște
Nicolae-Florin OANCEA, Primarul Municipiului Deva
Árpád – András ANTAL, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe
Gábor KERESKÉNYI , Primarul Municipiului Satu Mare
Lucian-Daniel STANCIU-VIZITEU, Primarul Municipiului Bacău
Astrid-Cora FODOR, Primarul Municipiului Sibiu
Mircia GUTĂU, Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea
Alin Ioan MOLDOVEANU, Primarul Municipiului Câmpina
Ștefan ILIE, Primarul Municipiului Tulcea
Leonard ACHIRILOAIEI, Primarul Municipiului Roman
Andrei-Liviu VOLOSEVICI,Primarul Municipiului Ploiești
Marius Vasile SCRECIU, Primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin
Cristian GENTEA, Primarul Municipiului Pitești
Atilla KORODI, Primarul Municipiului Miercurea Ciuc
Allen COLIBAN, Primarul Municipiului Brașov
Ioan Iulian SÎRBU, Primarul Municipiului Sighișoara