”Viceprimarul de Facebook” vrea sa-si achite datoriile din campania electorala cu bani care ar trebui sa intre in bugetul local al Ramnicului

joi, 5 noiembrie 2020

 

Comunicat

Fidel politicii de a lăsa pe seama bugetelor administraţiilor locale măsurile cu cel mai mare impact financiar, Guvernul PNL dă dovadă de largheţe pe banii altora şi proclamă o reducere de 50% a impozitului pe clădiri datorat de industria HoReCa pentru anul 2020. Altfel spus, în prag de alegeri generale (ce coincidenţă!), Guvernul Orban  se pune, fără nici o cheltuială şi bătaie de cap, într-o situaţie win-win: dacă primăriile aprobă această reducere, e meritul lui; dacă primăriile nu aprobă o astfel de scutire, e doar vina lor! Ca multe alte decizii populiste luate de Guvernul PNL în perioada pandemiei, şi aceasta dovedeşte o lipsă totală de viziune şi absenţa oricăror studii de impact.

Reprezentanţii politici din Râmnicu Vâlcea ai Guvernului PNL, adică foarte vocalii consilieri liberali, îmbrăţişează prin ordin pe linie de partid această măsură populistă, fără să aibă nici cel mai mic habar de consecinţele la nivel local. Şi ar fi de râs, dacă nu e de-a dreptul de plâns cum liderul lor, altădată un foarte vajnic încasator de impozite, de penalităţi de întârziere şi de dobânzi la impozite şi la penalităţi din partea tuturor afacerilor locale – inclusiv (sau, chiar, mai ales!) celor din HoReca - se erijează acum în apărătorul acestor antreprenori. Bineînţeles că nici liderul lor şi nici unul dintre consilierii PNL nu realizează consecinţele reale ale unei astfel de măsuri: cu cât se reduce bugetul local, ce investiţii nu se mai pot realiza, ce cheltuieli deja angajate nu mai pot fi acoperite, cum se returnează banii celor care au plătit deja şi ce va face Primăria în cazul în care i se vor bloca conturile din cauza arieratelor şi nu va mai putea achita prestaţiile sociale, ajutoarele de încălzire sau sprijinul pentru familiile aflate în situaţii dificile, nu va avea cum să plătească curentul electric pentru iluminatul public, sau serviciul de colectare a gunoiului, sau subvenţia pentru transportul în comun şi multe alte servicii care fac oraşul să funcţioneze.

Pot înţelege că un astfel de zor venit din partea consilierilor liberali are ca motivaţie nu neapărat binele comunităţii – despre care oricum nu poate fi vorba – ci presiuni din partea unor finanţatori ai campaniei electorale a ”viceprimarului Facebook”, dar dacă tot este să adoptăm măsuri de sprijin, să o facem pentru toţi cei afectaţi de pandemie şi să reducem impozitele şi pentru cei care locuiesc la blocuri şi la case... sau ei nu contează?

Evident, în prima şedinţă a Consiliului Local vom analiza acest ”ajutor” din partea Guvernului dat din banii tuturor râmnicenilor şi se va adopta o hotărâre, dar voi solicita tuturor consilierilor locali să dea un vot nominal, astfel încât, în situaţia blocării administraţiei locale, să ştim cine a votat în folosul întregii comunităţi locale şi cine în folosul unor grupuri de interese.

Mircia GUTĂU,

Primar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe