|duminică, noiembrie 29, 2020
  • Follow Us!

Ionel Roiban, candidat la Senat: PMP este singurul partid politic care susține reducerea numărului de parlamentari! 

125254161_116564946926283_5655439977484025754_o
Peste 7,7 milioane de cetățeni români s-au pronunțat în 2009 pentru un Parlament cu 300 de parlamentari, senatori și deputați deopotrivă. Curtea Constituțională a atras atenția politicienilor că nicio modificare a legislației electorale nu poate omite rezultatul acestui referendum, care este consultativ doar din punctul de vedere al consultării populației, nu și opțional pentru Legislativ.
Discuții legate de rezultatul acestui referendum, declarat valid de Curtea Constituțională prin Hotărârea 37din 26 noiembrie, au fost nenumărate.
În 2009, Parlamentul era format din 471 de deputați și senatori. După alegerile din 2012, desfășurate într-alt sistem electoral, numărul a crescut la 588. Din 2016 numărul parlamentarilor este de 465, 329 deputați și 136 senatori, România fiind în poziția a6-a între țările Uniunii Europene ca număr de parlamentari.
Bugetul Parlamentului a crescut în fiecare an. Dacă în 2015 bugetul era de 341 milioane lei, în 2020 este de 687 milioane. Din punct de vedere al cheltuielilor bugetare, reducerea la 300 a numărului de parlamentari ar însemna o scădere
semnificativă a cheltuielilor, un impact bugetar pozitiv.
Totodată susținem că un număr mai mic de parlamentari ar duce către o relație mai bună între cetățeni și aleși.
Revenind la Referendumul din 2009, acesta a vizat două chestiuni. Prima era transformarea actualei formule legislative într-una unicamerală. Lucru ceva mai dificil de realizat, deoarece înseamnă modificarea Constituției, implicit un nou
referendum.
A doua însă, păstrarea formulei bicamerale cu reducerea la 300 a numărului de membrii (100 la Senat si 200 la Camera Deputaților), nu implică decât un proces legislativ. Se putea face chiar din 2012 cu ocazia alegerilor . A lipsit ceva. Voința politică.
PMP este singurul partid politic, care de la înființare și până în prezent susține reducerea numărului de parlamentari prin punerea in practică a rezultatelor referendumului din 2009. Așa se realizează o reală reformare a clasei politice.
Activitatea unui număr redus de parlamentari este mai ușor de analizat, majoritățile de conjunctor datorate intereselor marginale, mai greu de construit, activitatea individuală a parlamentarilor mai lesne de observat de către cetățeni.
Ne dorim un proces legislativ mai suplu și mai coerent, care să pună în prim plan interesele cetățeanului și nu interese partinice, legi mai ușor de înțeles și de aplicat, promovarea inițiativelor legislative venite și din partea cetățenilor sau asociațiilor apolitice.
Vedem in țări spre care privim cu interes și admirație, politicieni care demisionează la cea mai mică suspiciune asupra conduitei lor morale sau a probității lor profesionale.
La noi vedem mir si apă sfințită împreună cu o solidaritate de breaslă ce face scăpat orice individ asupra căruia planează suspiciuni de încălcare a legilor pe care tot el le-a votat.
300 a fost un film de succes, relatând despre 300 de spartani care și-au sacrificat viața pentru un scop nobil.
300 poate fi un film românesc de succes dacă alegem în Parlament oameni de înaltă probitate morală și cu bună pregătire profesională, dedicați activității pentru care au fost investiți cu încrederea cetățeanului și nu propriilor interese.
Noi putem fi regizorii acestui spectacol dacă alegem chibzuit.
Mișcați România! Alegeți PMP!
Ionel Roiban, candidat PMP la Senat
Realizat de SC Vila Press SRL
Comandat de PMP Filiala Vâlcea
CMF 11200012

Leave a Response