|sâmbătă, decembrie 5, 2020
  • Follow Us!

Alianța USR PLUS – Răspuns la criza COVID și măsuri în educație! 

O Romanie fara hotie

 

În ideea de a proteja sănătatea tuturor, decizia de închidere a școlilor a fost măsura cea mai ușor de luat, dar are costuri semnificative.

Alianța USR PLUS nu poate sprijini o astfel de măsură decât cu următoarele condiții:

1) Punerea la dispoziția publicului a datelor pe baza cărora a fost luată decizia de mutare în scenariu roșu a tuturor școlilor – indiferent de valorile ratei de incidență COVID din comunitate.

2) Instituirea unei celule de criză la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, cu raportare la fiecare ședință de govern, a gradului de conectare al elevilor provenind din medii defavorizate la echipamente și internet precum și a planurilor aplicate pentru conectarea acestora în regim de urgență.

3) Pregătirea procedurilor de redeschidere a școlilor după 30 de zile, cu condiții suplimentare de siguranță, în afara celor de bază, precum purtarea măștii, distanțare fizică, spălat des pe mâini, dezinfectarea spatiilor, aerisirea încăperilor, repectiv noi măsuri care să crească gradul de siguranță:

  1. a) Securizarea capacității de testare la nivelul fiecărei unități școlare – realizarea unei proceduri de realizare a testărilor pentru 240.000 de cadre didactice ce vor trebui să poată fi testate la fiecare două săptămâni (creșterea capacității de testarea la nivel national);
  2. b) Aplicarea capacității și procedurilor de testarea periodică a cadrelor didactice.

4) Publicarea informațiilor relevante care să permită evaluarea situației la nivel de unitate de învățământ pentru ca în următoarele luni să putem flexibiliza decizia de deschidere a școlilor și identificarea mediilor sensibile, unde alternativa de scoală online nu este posibilă – mijloacele de predare online pentru fiecare unitate şcolară, calificarea profesorilor, spatii disponibile la nivelul scolii, rata de abandon școlar, media examenului de capacitate/bacalaureat, număr de profesori suplinitori, necalificați.

5) Flexibilizarea structurii anului școlar la nivel de instituție școlară cu avizul inspectoratelor județene astfel încât anul școlar să se mențînă în cele 167 de zile de școală, zilele de școală fizică/ on-line și de vacanță urmând să alterneze, în funcție de starea epidemiologică a comunității.

6) Testarea gratuită a cadrelor didactice la 2 săptămâni.

7) Testare periodică gratuită a elevilor care participă la școala fizică.

8) Efectuarea de lucrări de reamenajare a clădirilor care găzduiesc grădinițe și școli primare: pentru sălile de clasă de la parterul clădirilor să se monteze uși de acces direct în exterior.

9) Montarea de spălătoare exterioare care să permită spălarea mâinilor înainte de intrarea în incinta școlii.

10) Tabere de recuperare pentru elevi de clasa a 8-a și clasa a 12-a.

Măsuri din programul de guvernare al Alianței USR PLUS:

– Sprijinirea profesorilor și a școlilor pentru educație online și hibrid. Nu e suficient să zici „hai să ne mutam online”, e nevoie nu doar de infrastructură, ci de pregătire, competente digitale, aparatură necesară, dar și îndrumare pentru procesul pedagogic (alte practici, exemple și abordări pentru facilitarea online decât fata în fata).

– Aproape jumătate dintre copiii din sistemul de educație sunt într-o stare de vulnerabilitate (deprivare materială severă, familii monoparentale etc.). Cum educația se mută acasă, ceva ce conta mereu, acum e de neocolit – Calitatea locuirii și racordare la internet și curent.

– Menținerea școlilor deschise pentru cât mai multă vreme atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Mutarea școlilor aglomerate din mediul urban pe o nouă formă a sistemului hibrid – jumătate din clasă învață în școală, cealaltă jumătate realizează teme și parcurge conținut educațional specific.

– Analiza detaliată a fiecărei unități școlare și găsirea de soluții rapide pentru acces la echipamente digitale. Internet pentru toți: 96% din tară acoperită cu internet de mare viteză (30mb/s), 350.000 de gospodarii acum în harta albă NGN cu acces.

– Competente digitale pe tot parcursul vieții (life long learning).

– Investiții în cercetare – inovare, vrem să asiguram meritocratia în sistem.

– Fiecare primărie USR PLUS să aibă macar un loc public cu acces la wi-fi și transfer de date, dacă elevii nu se pot racorda de acasă pentru scoală și nu numai.

– Atribuțiile inspectoratelor școlare, de ordin administrativ, vor fi transferate la nivelul managementului școlii, al consiliilor de administrație. Acele atribuții care țin de inspecția școlară vor fi organizate prin mecanisme obiective de audit.

– Profesionalizarea ocupației de manageri școlari, transformarea directorilor în profesioniști și acest lucru se va face prin concursuri la nivelul școlii.

– Pe tot parcursul carierei didactice, profesorii vor avea acces la cursuri de formare, aceste cursuri care vor fi conform nevoilor identificate la nivelul școlii, vor fi gratuite și finanțate de către unitatea școlară.

– Școala de la 8 la 5 – este o viziune care ajută ca toți elevii din România să poată învăța într-un singur schimb. Pentru cei peste 700.000 de tineri provenind din medii vulnarabile, afectați de această situație a închiderii școlilor, va face o mare diferență posibilitatea de a avea școală, o masă și apoi activități educaționale, pe o perioadă mai lungă a zilei până la ora 5, în așa fel încât formarea lor să fie completă.

– Transparentizare, pe modelul datelor deschise, privitoare la rezultatele academice, la rezultatele de cercetare și mai ales la relația dintre performanță și finanțare. Vrem să transparentizăm finanțarea oferită asupra școlilor doctorale și avem nevoie de o regândire a modelului de finanțare a învățământului superior.

Mai multe detalii în angajamentele pentru guvernare:

Sprijin pentru școala online

Internet pentru toți

Combaterea sărăciei energetice

Cetățenie digitală

 

Realizat de SC Vila Press SRL.  Comandat de Partidul Libertate, Unitate și  Solidaritate (parte a Alianței USR PLUS). Cod unic de identificare: 11200033.

 

Leave a Response