În plus, Popescu a reacționat, în stilul său caracteristic, plin de ură și afuriseli, la răspunsul, îndreptățit de altfel, al Patriarhiei. „Cum aș putea eu să răspund la acest jet lung şi noroios, la aceste vorbe de ocară, afuriseli, sictir, drăcuiri. Pe scurt – Ba pe-a mă-tii!”, a fost noua ieșire în decor a CTP-ului.

La astfel de măscări, inexplicabile pentru o minte normală, Mirel Curea a reacționat:

„Popescule, je suis Vită!

Chiar așa, Vită! Una care nu și-a băut nici creierul, și nici sufletul, odată cu spirtul strecurat prin pâine – așa cum povestești deseori, nostalgic, că făceai când era june – cu care tu ți-ai strepezit până la emaciere și meningele, și dedesubturile lui.

Cum ai fi dorit să-ți răspundă Bănescu, Popescule, în latină? Păi, când răspunzi uneia dintre plăgile Egiptului, nu o faci în latină, ci pe înțelesul plăgii, Popescule!

Textul tău, acela la care a răspuns Bănescu, îl vezi a fi critic, construit pe întrebări, fapte, raționamente, unul în care fiecare cuvânt este sprijinit pe argumente? Pe bune, Popescule? Cum să-ți explic, ca să înțelegi? Textul ăla al tău este ca un desen tehnic, care nu are decât tușul în comun cu gravurile în care Durer descrie ultimele zile ale lui Isus Hristos înainte de Răstignire și Înviere.

Zici tu că „șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică, o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește” atunci când face o legătură între interzicerea pelerinajului la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, și prăbușirea imediată a comunismului ? Ce, nu ai înțeles legătura? Știu, este mai greu, pentru că nu este una de tip „bielă-manivelă”, și nici de tip „mingea nu a trecut, pentru că s-a lovit de fileu”.

Ține de metafizică, Popescule, ține de Tâlc, Popescule, ține de un tip de Determinare pe care nu ai cum să-l înțelegi dacă, vorba lui Țuțea, nu ai avut parte nici de fiorul mistic transmis pe calea tradiției – probabil că nu ai avut nicio Vacă în famile, în măsură să ți-l transmită – și nici de tresărirea nobilă care transformă Inspirația în Revelație.

Drept pentru care, Popescule, ai ratat să fii Vacă. Ești doar bou!”, a scris Mirel Curea pe pagina sa de Facebook. (EVZ.RO)