Primărița liberală din Racovița, Sonia Iliescu, a acordat ILEGAL salariaților tichete cadou în sumă de 1,5 miliarde lei vechi

duminică, 13 septembrie 2020

 

În urma unui control al Curții de Conturi la Primăria comunei Racovița, condusă de liberala Sonia Iliescu, s-a descoperit că entitatea a efectuat plăți, fără justificare legală, reprezentând achiziții de tichete cadou acordate salariaților în perioada 2016-2018 în sumă totală de circa 1,5 miliarde de lei vechi. S-au constatat neconcordanțe între evidența contabilă și cea fiscală respectiv, valoarea creanțelor bugetului local provenite din impozite și taxe înregistrate în contabilitate este mai mare decât valoarea din lista de rămășiță, la aceeași dată, cu suma de 69 mii lei. La nivelul Primăriei Racovița, sistemul de control intern managerial nu este conform întrucât conducerea entității nu a implementat cadrul de reglementare a controlului intern managerial prin dispoziție emisă de ordonatorul de credite, nu au fost elaborate proceduri pentru implementarea standardelor de control conform prevederilor legale. Entitatea nu are prevăzut în organigramă, compartiment de audit intern, nu are angajat auditor public intern nu a intrat în cooperare pentru asigurarea activității de audit intern. Din verificarea modului de calculare, evidențiere și încasare a veniturilor bugetului local s-a constatat că Primăria Racovița nu a calculat, evidențiat și încasat impozitul pe cladiri, pentru persoanele fizice care nu au declarat construcțiile noi.

Datorită efectelor denaturărilor semnalate și prezentate în raportul de audit, situațiile financiare în ansamblul lor, nu prezintă fidel performanța financiară a Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Racovița la data 31 decembrie 2018, și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată în perioada auditată.

Referitor la prejudiciul constatat cu ocazia misiunii de audit financiar, respectiv 1,5 miliarde de lei vechi reprezentând plăți aferente tichetelor cadou nelegal acordate, s-a dispus extinderea verificărilor, determinarea întregii întinderi a acestuia, stabilirea persoanelor răspunzătoare și luarea măsurilor de recuperare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Sonia Iliescu a fost cercetată de procurori pentru abuz în serviciu în formă continuată

În urmă cu doi ani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea i-au trimis în judecată pe primarul şi fostul viceprimar ai comunei vâlcene Racoviţa, situată din nordul judeţului, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine sau alţii. În dosarul în care Sonia Iliescu (PNL), primarul comunei Racoviţa, şi fostul viceprimar Ioan Fâşcă sunt acuzaţi de abuz în serviciu mai este judecat şi Ioan Nicu, pentru că a distrus zidul de incintă într-un monument istoric de importanţă naţională ca să construiască un gard.

Faptele s-au petrecut în urmă cu mai bine de 9 ani, când Primăria a eliberat un certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie, într-o zonă protejată. Terenul cu pricina, deşi aparţine localnicilor, este zonă de patrimoniu naţional, cunoscută sub denumirea de situl PRAETORIUM II.

Edilii ar fi trebuit ca la eliberarea certificatului de urbanism să ceară şi avizul pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior, au declarat că de fapt nu ştiau că se construieşte în incinta castrului roman.

Nicu Trandafir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe