VIDEO | Cum se negociază repetenții la o școală din Vâlcea. Derapaj rasist al unei profesoare: “Mai este țiganul (…) pe care îl putem reînscrie în clasa a V-a”

sâmbătă, 29 august 2020

O filmare făcută pe ascuns într-o școală din județul Vâlcea arată cum cadrele didactice par a stabili ce elevi să lase repetenți. Dialogul conține și un derapaj rasist, o profesoară numindu-l “țigan” pe unul dintre copiii propuși să repete anul. La capitolul discriminare, nici directoarea școlii nu ia notă de trecere. Contactată de Libertatea, Elena Duță își apără colega, susținând că nu este deloc vorba despre o jignire: “La noi sunt destul de mulți copii de etnie romă, dar nu era o jignire”. Profesorul Valentin Mamota de la școala din Vlădești, județul Vâlcea, este cel care a realizat filmarea în 2018, conform propriilor afirmații, dar a postat-o abia acum pe Facebook. Imaginile devenite virale, cu 10.000 de afișări în 24 de ore, redau ultimele 10 minute de discuții dintr-o sală de clasă unde, potrivit explicațiilor de pe Facebook date de Valentin Mamota, “se plănuiește, ilegal și imoral, lăsarea ca repetenți a 5 elevi din clasa a V-a și a VI-a la 5 materii, ceea ce înseamnă repetenție automată”. Filmarea conține dialoguri suprapuse între dascăli, iar la un moment dat se aude clar cum unul dintre cadrele didactice folosește un apelativ discriminator, numind un elev al școlii „țigan” (în video, la minutul 6:00). Am sesizat Consiliul local, nu mi s-a răspuns nici până astăzi. L-am informat pe primar, s-a făcut că plouă. Ministerul mi-a răspuns că va trimite o echipă de control, pentru a face o anchetă și în școală, și la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, dar după încetarea stării de urgență. Starea de urgență a încetat pe 15 mai, dar echipa nu a venit încă. Autorul filmării, profesorul Valentin Mamota, pe Facebook: „Au fost mitraliați, fără milă, 5 copii nevinovați, din cauză că școala nu este condusă, sau mai bine spus este condusă prost”, mai susține autorul filmării în postarea de pe Facebook. Mamota nu mai este acum profesor la școala din Vlădești. El a demisionat în ianuarie 2020, după aproape 30 de ani petrecuți la catedră.
Citeşte întreaga ştire: VIDEO | Cum se negociază repetenții la o școală din Vâlcea. Derapaj rasist al unei profesoare: “Mai este țiganul (...) pe care îl putem reînscrie în clasa a V-a”

Video:

https://www.facebook.com/valimamota/videos/3341623585920396/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe