Vasile Cocos, deputat PSD de Valcea: Guvernul PNL blochează accesul pacienţilor neasiguraţi la asistenţă medicală de bază gratuită

miercuri, 12 august 2020

Deputatul PSD de Valcea, Vasile Cocos, atrage atenţia publică asupra deciziei Guvernului PNL de a muta banii împrumutaţi de la Banca Mondială pentru creşterea nivelului de acces la serviciile medicale de bază pentru toată populaţia României, la achiziţia de medicamente inovative scumpe, pentru a creşte profitul producătorilor din domeniu.

În Guvernarea PSD a fost solicitat sprijin financiar din partea Băncii Mondiale pentru creşterea accesului la medicina primară pentru toţi românii, inclusiv pentru persoanele neasigurate şi cele din comunităţile defavorizate. În acelaşi program erau prevăzute subvenţii pentru dotarea cabinetelor de medicină de familie, astfel încât pacienţii să beneficieze de o ofertă mai complexă de servicii de asistenţă medicală primară.
În septembrie 2019 a fost semnat cu Banca Mondială un acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro, “Romania Health Programs for Results”, pentru îmbunătăţirea nivelului de acoperire pentru populaţiile defavorizate.
Principalul indicator al proiectului era acela de a crea acces populaţiei neasigurate la pachetul de bază de servicii la nivelul asistenţei medicale primare, adică la nivelul medicinii de familie. Astfel, 2 milioane de persoane neasigurate puteau beneficia de serviciile pachetului de bază pentru asistenţa medicală primară fără costuri.
Actualul guvern liberal nu mai doreşte un real acces al serviciilor pentru populaţia neasigurată la nivelul asistenţei medicale primare şi se limitează doar la extinderea pachetului minim adresat neasiguraţilor cu câteva consultaţii adăugate.
În acest fel, medicii de familie nu mai au posibilitatea de a le prescrie persoanelor fără asigurare medicală tratamentul gratuit şi compensat şi să le acorde acces gratuit la analizele de bază, aşa cum sunt acestea prevăzute în pachetul de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe