Opinie Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex: Suntem gata de treabă pentru viitorul industriei României

miercuri, 5 august 2020

Salutăm iniţiativa lui Dragoş Damian, Terapia Cluj de a se adresa domnului Preşedinte Iohannis şi domnului Prim-Ministru Orban: “daţi-ne 100 mil. euro, avem deja strânsa o echipa de specialişti şi construim trei fabrici: una de vaccinuri, una de injectabile şi una de alcool izopropilic”

Noi suntem acei specialişti din chimie care sunt gata de treabă pentru viitorul industriei României. Chimcomplex are specialişti cu gândire antreprenorială, flexibili şi ancoraţi în realitate care alături de alţi profesionişti din mediul privat şi de stat pot să participe definitoriu la transformarea în bine a producţiei locale de produse indispensabile.

România este complet captivă importurilor de medicamente şi produse chimice pentru că nu a avut niciodată o politică sustenabilă în domeniu, dar acum a venit momentul. În condiţiile date avem o singură opţiune, cea de a ne dezvolta în ţară un sector chimic puternic, aşa cum era în urmă cu 30 de ani.

Chimcomplex a relansat în luna mai în producţie instalaţia de alcool izopropilic care este substanţa activă pentru “ultradezinfectanţi” (TP1 adica cei pentru contactul uman). IPA este cunoscut ca fiind ingredient activ în gelurile de dezinfectare a mâinilor. Această instalaţie, singura din ţară, trebuie modernizată pentru a produce la un raport optim calitate/preţ şi a fi competitivă pe piaţa internaţională. Putem finaliza investitiile ce sunt necesare şi pentru alte substanţe active care completează independenţa şi siguranţa naţională şi medicală şi care acum sunt importate la sume exorbitante. De aceea, la fel ca alţi jucători din industrie, aşa cum susţine şi domnul Dragoş Damian, compania noastră are nevoie de susţinere din partea Guvernului şi de fonduri nerambursabile.

Putem la rândul nostru să investim mai departe în industria chimică şi farmaceutică locală şi să susţinem lanţul de aprovizionare printr-o producţie flexibilă cererii, pentru a întări rezilienţa şi răspunsul sistemului sanitar la pandemii.

Trebuie să accesăm din cele 9 miliarde de euro din programul EU4Health pus la dispoziţie de Comisia Europeană dar avem nevoie de decizie şi susţinere politică în competiţia cu alte ţări ce fac lobby puternic la Bruxelles.

Măsurile economice odată oferite de Guvern şi de către UE vor sprijini companiile care se pot adapta rapid la noua situaţie - eficientizează operaţiunile, cresc eficienţa şi ajustează strategiile. Împreună, prin inovaţie putem combate coronavirusul iar cu bugete de investiţii putem regândi chimia românească şi lucra pentru recuperare şi repoziţionare.

Suntem un grup de companii locale din industria farmaceutică şi chimică, dezvoltatori de proiecte industriale, dintre care amintim: Terapia Cluj, Antibiotice Iaşi, Chimcomplex, Polisano Sibiu care ştim ce trebuie făcut şi solicităm decidenţilor sprijin politic la Bruxelles, aşa cum se întâmplă şi în cazul Franţei, Germaniei, Italiei, Spaniei şi chiar al Ungariei.

Noi chimiştii putem să pornim noile fabricaţii la cheie în 24 de luni de la primirea tuturor autorizaţiilor şi astfel românii vor avea acces neîntrerupt la vaccinuri şi medicamente esenţiale, iar investiţia se va recupera exportând în ţările în curs de dezvoltare. Şi vom avea un sector economic strategic în ţară.

Domnule Iohannis, Domnule Orban, Grupul celor 10 specialişti din farma şi chimie sunt gata de treabă. Să ne suflecăm mânecile şi să ne punem la lucru.

Stefan Vuza, presedinte Chimcomplex SA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe