Cum vor liberalii sa castige alegerile la Ramnicu Valcea: Linșaj mediatic și bani negri pentru publicitate “otrăvită” pe Facebook

luni, 31 august 2020

Publicitate “otrăvită” pe Facebook. Zeci de pagini cu proprietari ascunși plătesc publicitate politică la început de campanie

Zeci de pagini de Facebook cu proprietari ascunși, unele apărute în ultimele luni, plătesc publicitate politică, distorsionând percepția publicului care utilizează platforma de socializare.

Un calcul făcut de PressOne arată că, din martie anul trecut și până cu o zi înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, 29 de pagini cu proprietari ascunși au plătit peste 1,1 milioane de lei publicitate pe Facebook pentru conținut politic, vizualizat de peste 330 de milioane de ori.

Am extras paginile care promovează conținut politic în numele unei publicații fără casetă redacțională și cheltuielile acestora. Sumele notate cu 0 sunt sub 100 de lei

.

Linșaj mediatic și bani negri

Tipul acesta de acțiune are două scopuri, spune Vlad Tăușance, strategist.

În precampanie, sunt folositoare pentru campania negativă, pentru că partidele nu vor să-și asume direct atacul asupra altor politicieni. Și atunci se practică acest linșaj prin terți, pentru a pune presiune pe alt partid. 

Asta se practică la toate partidele mari, adică cele tradiționale. Folosesc aceste pagini pentru presiune, decredibilizarea adversarului și chiar linșaj intern uneori. Pentru că există bătălii interne”, a explicat Tăușance.

În lista identificată de PressOne, am observat acest tip de acțiune. De pildă, pagina Comix (in spatele careia se afla PNL Ramnicu Valcea - nr) sponsorizează un singur tip de materiale – denigratoare la adresa actualului primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

Gutău a candidat la alegerile locale din 2016 pe listele Partidului Ecologist Român și a câştigat un nou mandat. A mai fost primar în Râmnicu Vâlcea şi între 2004 şi 2010.

Materiale promovate cu bani pe pagina Comix

 

Vlad Tăușance spune că mai există un motiv pentru care sunt folosite paginile anonime: ele nu se văd în cheltuielile oficiale de campanie.

În timpul campaniei, când regulile sunt draconice, uneori chiar imposibile, paginile astea pot primi bani negri. Sunt, deci, bucuria firmelor de apartament!

Unde, de multe ori vedem că îi regăsim angajați tot pe nepoții sau rudele politicienilor. Prin ele se cheltuie niște bani care nu se pot cheltui legal, altfel”, adaugă Tăușance.

Metoda prin care proprietarii reușesc să rămână anonimi este un fel de „metoda suveică” a internetului. Fiecare pagină este asimilată unui site care pretinde că ar fi o publicație reală.

Doar că domeniul este înregistrat anonim, materialele sunt copiate din alte surse și nu sunt semnate de către nimeni. De asemenea, nu există o căsuță redacțională sau posibilitatea de a contacta autorii materialelor - noteaza pressone.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe