Montarea pavelelor în curte - Greșeli de evitat

marți, 4 august 2020

Sursa:https://www.piatraonline.ro/travertin-latte-french-pattern-set-periat-si-daltuit-3cm

Placarea exterioară a spațiilor este, adesea, o provocare, dificultatea fiind dată de factorii de mediu externi care solicită sistemul de acoperire ales, destul de mult. Pentru a oferi curții o soluție eficientă de acoperire, dar și una estetică, în același timp, pavelele sunt o soluție eficientă și la îndemână, dar doar dacă sunt montate în mod corect.

Montarea pavelelor în curte

Pavelele reprezintă blocuri de beton, de dimensiuni reduse, turnate în matrițe și compactate mai apoi. Felul în care sunt realizate pavelele este important, pentru că orice greșeală în execuția acestora (turnare, vibrare, compactare) poate conduce va face imposibilă folosirea lor. De aceea, verifică pavelele înainte de montaj, astfel încât să nu existe diferențe de nivel, dimensiune sau formă ori să aibă denivelări, goluri, găuri sau ciobituri, care ar putea pune în pericol stabilitatea plăcilor sau aspectul lucrării.

Utilizarea unor pavele de calitate poate aduce un rezultat pozitiv lucrărilor, va eficientiza munca și va limita timpul pierdut în vederea realizării lucrării. Caută pavele pe piatraonline.ro pentru a vedea modelele și dimensiunile, în funcție de cerințele proiectului tău.

Greșeli de evitat când montezi pavele

Ignori decopertarea suprafeței

Dacă stratul suport prezintă denivelări ale suprafeței, sau chiar straturi de acoperire existente, decopertează până la atingerea cotei de nivel stabilite în proiect. Cel mai util lucru este să îți trasezi o schiță a suprafeței, pe care să o marchezi cu țăruși și sfoară, ca să știi limitele elementelor constructive ale acoperirii cu pavele.

Alegi greșit tipul de pavele

gradina

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/travertin-silver-cross-cut-french-pattern-set-periat-si-daltuit-3-cm

Tendința uzuală este aceea de a cumpăra materialele în funcție de design sau preț, însă pavelele trebuie să fie alese și după considerente constructive. Pavelele se împart în categorii de utilizare, iar la baza delimitării stau caracteristicile de trafic. Astfel, pentru o curte cu trafic pietonal relativ redus, vor fi suficiente plăci cu dimensiuni de până la 5 cm grosime, în vreme ce pentru terasele sau aleile curților cu trafic intens, chiar și auto, vor fi necesare placări cu pavele de grosimi mai mari, de până la 10 cm.

Uiți de diferența de nivel

Pavelele sunt montate direct pe nisip, fără liant, fiind poziționate și încastrate cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Este important ca stratul de nisip să fie uniform distribuit pe suprafață, astfel încât să nu apară diferențe de nivel care să influențeze rezultatul final. Adâncirea uneia dintre plăci sau poziționarea prea sus a altor plăci va avea ca rezultat denivelarea suprafeței, ceea ce va conduce astfel la defecte structurale și estetice.

Nu asiguri pantă de scurgere

Pavelele au nevoie de un unghi de scurgere, astfel încât acumulările de apă pluvială să nu reprezinte o problemă. O soluție eficientă este montarea de jgheaburi sau rigole care să asigure preluarea surplusului de apă, pe care să îl transporte până la punctul de deversare (pământ sau canalizare).

Acoperi greșit rosturile

Adesea această etapă este ignorată sau realizată în mod deficitar, lucru care conduce către deplasarea plăcilor și deteriorarea modelului constructiv. Structura plăcilor va fi una de fagure, însă, pentru a asigura stabilitatea acesteia, pe acoperirea finală trebuie să presari nisip, astfel încât rosturile să fie umplute. Nisipul este lăsat până ce acesta umple rosturile, chiar și în ipoteza exploatării suprafeței pavate.

Pavelele sunt o soluție rapidă și estetică de acoperire, însă, este nevoie de atenție pentru a realiza, corect, o lucrare. Respectarea regulilor de montaj, dar și a normelor de siguranță, poate conduce către un rezultat pozitiv și către o gospodărie eficientă din punct de vedere al rezistenței sistemului de acoperire.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe