|sâmbătă, august 13, 2022
  • Follow Us!

Remus Borza: PARIU cu Orban înainte de planul de relansare economică: Vreau să pierd 

remus-borza1_20985200

Deputatul Remus Borza a vorbit la DCNews despre Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat de Guvern, dezvăluind și ce pariu a făcut cu premierul Ludovic Orban.

Planul de relansare economică, prezentat de Guvern, prevede 20 de obiective pentru cinci, zece ani, dar și 3.400 de kilometri de autostradă, 3.000 km de cale ferată, 3 spitale regionale, 2.488 de unităţi şcolare modernizate, 180 grădiniţe noi, 12 complexuri sportive, 8 bazine olimpice, 5 săli polivalente, 250 săli de sport şcolare, 45 bazine didactice și 400 de baze sportive.

„Au apărut critici într-o anumită parte a eşichierului politic cu privire la Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, un proiect foarte ambițios al Guvernului Orban. Principala critică constă în lipsa lui de susținere, de finanțare. Eu nu aș fi chiar atât de categoric, pentru că 100 miliarde euro, aceasta e valoarea programului, reprezintă o sumă rezonabilă și finanțabilă”, a spus Remus Borza, joi, la DCNews.

„Evident că nu o să mai avem 4,1 la sută creștere economică, deci implicit nu o să avem un PIB de 1.130 miliarde lei. În urmă cu două luni, Guvernul, în plină pandemie, a venit cu o nouă prognoză, vorbim de o contracție de 1,9 la sută, înseamnă implicit un PIB mai mic decât cel înregistrat anul trecut”, a explicat deputatul.

Ulterior, a dezvăluit ce pariu a făcut. „În urmă cu cinci săptămâni, am făcut un pariu cu premierul, ministrul Economiei și al Finanțelor. Starea economiei, la sfârșit de an, va arăta ceva mai prost decât prognozele destul de optimiste ale Institutului Național de Statistică. Deci, probabil, vom avea o contracție economică de 4-5 la sută, adică o creștere economică negativă. La trimestrul II – acesta e pariul pe care l-am făcut cu premierul – vom avea o contracție economică chiar de 15 la sută, premierul fiind mai optimist. Categoric, aș vrea să pierd pariul, dar câtă vreme, în aprilie, am avut o scădere a exporturilor de 47 la sută, a producției industriale cu 38 la sută, și a consumului privat cu 20 la sută, s-ar putea ca pe trimestrul II contracția economică să fie chiar mai mare de 15 la sută”, a susținut Remus Borza.

www.remusborza.ro

Leave a Response