|marți, iulie 27, 2021
  • Follow Us!

Fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru ICSI Ramnicu Valcea! 

decb477168a989bce8d54c5a081ed62b

Vineri a avut loc vizita ministrului Fondurilor Europene, Marcel Bolos, la platforma Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) de la Râmnicu Valcea în contextul în care sunt în proces de semnare două proiecte strategice pentru dezvoltarea infrastructurii mari de cercetare din Romania, în valoare de 93.824.822,88 lei (23 milioane de euro):

23 milioane de lei pentru soluții de stocare a energiei pe bază de hidrogen și pentru dezvoltarea de parteneriate și colaborări care facilitează transpunerea tehnologiei de laborator în mediul comercial.
82 milioane de lei pentru extinderea infrastructurii naționale pentru separarea tritiului si deuteriului astfel încât ICSI să își întărească rolul de centru de excelență în energie, iar prin rezultatele activităților de cercetare-dezvoltare și inovare să contribuie la dezvoltări în domeniul tritiului.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Din nou am promis, am făcut! Cu cele două proiecte pe care le semnăm digital pe 6 iulie, ICSI Râmnicu Vâlcea face un pas mare pentru consolidarea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare, care ne aduce și mai aproape de concretizarea Centrului Național pentru utilizarea hidrogenului în scopuri energetice. În acest fel, România se înscrie pe drumul ireversibil al energiei curate”.

ICSI a implementat deja în această perioadă de programare un proiect prin intermediul căruia a obținut 3 brevete și a reușit să consolideze un nucleu competitiv în domeniul științific și tehnologic pentru a desfășura activități de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul hidrogenului și tritiului, cu aplicabilitate în dezvoltarea sectorului energetic din România.

Vizita la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea, responsabil pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen ca sursă alternativă de energie, vine în continuarea dezbaterii organizate joi de Ministerul Fondurilor Europene cu principalii jucători din energie, cu participarea eurodeputatului Cristian Bușoi.

Leave a Response