|miercuri, octombrie 20, 2021
  • Follow Us!

Din nou în biserici, schituri și mănăstiri 

FB_IMG_1592430850045

La insistențele Partidului Social Democrat, guvernanții permit oamenilor să participe la slujbele din biserici. Sănătatea umană nu este numai trupească, ci și spirituală. Biserica a susținut de-a lungul acestei crize sanitare politica națională și internațională de protejare a oamenilor în fața virusului. Începând de astăzi, credincioșii pot merge să se reculeagă în biserici, să asiste la slujbele periodice și la marile sărbători, să viziteze pur-și-simplu bisericile în calitatea lor de monumente culturale și istorice.
Mă bucur că am fost printre cei care au susținut această destindere a regulilor de distanțare socială. Eu cred că știm deja cum să procedăm în condițiile acestei pandemii. Exercițiul izolării complete din cele șaizeci de zile ale stării de urgență și cele treizeci de zile ale stării de alertă au fost suficiente pentru a ne obișnui unii cu alții, altfel decât în urmă cu trei luni de zile.
Este adevărat că nu toată lumea poartă mască în spațiile închise și că nu toată lumea păstrează distanța corectă față de semeni, alții decât cei din propria familie. Dar cei care fac acest lucru sunt din ce în ce mai puțini și ei pot suferi rigorile legii. Și eu, ca și colegii mei, cred că cei mulți, ca buni cetățeni, au dreptul la și mai multă libertate de mișcare, deci și la intrarea în biserici, pentru a participa la slujbele religioase.
Eu sunt deputat de Vâlcea, un județ în care există o salbă prețioasă de mănăstiri, care au jucat un rol important în creșterea culturii românești și în mersul istoriei naționale. Turismul care se practică în Vâlcea are o componentă monahală foarte importantă. O dată cu posibilitatea de a intra în interiorul bisericilor, lumea poate călători din nou de la o mănăstire la alta. Astăzi este o zi importantă pentru credincioși și pentru turiștii care au în program vizita la obiective religioase. Cred și eu, alături de toată lumea, că acesta este un moment decisiv pentru revenirea la normalitate a societății românești.

Eugen Neata, deputat PSD de Valcea

Leave a Response