Eugen Neata: Romania a pierdut batalia pentru relansarea economica

sâmbătă, 30 mai 2020

Puțin dai, puțin primești!

Bătălia pentru relansare economică a început în toată Europa. Țările se întrec în sprijinirea propriei economii cu bani care turează motoarele, accelerând revenirea la activitatea de dinainte de izolarea medicală din zona lor. Polonia își sprijină economia cu 16% din produsul intern brut, Ungaria cu 20%, Bulgaria cu peste 11% și vestul european cu circa 30% din produsul lor intern. Este o agitație fără precedent, de sprijin financiar și de măsuri de protecție a populației și de întâmpinare activă a crizei economice care urmează inevitabil.
Ați auzit multe despre planurile guvernului liberal de pe la noi, de sprijinire a acestui efort de relansare. Dimensiunea contribuției statului român la relansarea proprie este de până la 1% dintr-un produs intern destul de modest. Așa-zisul plan de relansare este construit în România pe principiul puțin dai puțin primești. Pregătirea pentru impactul cu valul crizei economice care se apropie are aspectul unui băț cu care proptești ușa înainte de furtună.
Nota comună a acțiunilor întreprinse în timpul izolării noastre medicale a fost lipsa de fermitate, de claritate și de curaj a oamenilor de la comandă. Tot așa este și acum. Cu acest 1% se anunță un nou nivel, poate cel mai mic, al intervenției statului în criza economică care urmează. În 10 mai, Partidul Social Democrat a propus un plan, Repornim România, cu decizii bărbătești și responsabile, de sprijin pentru economia amorțită de decizii statale și de recuperare a sutelor de mii, poate peste un milion și jumătate, de locuri de muncă pierdute deja. Se pare că limba română vorbită de noi, cei din opoziție, nu este cunoscută de limbajul liberal vorbit la guvernare, care se încordează eroic fără să poată trece de acest sărman 1%. Între timp, șomajul și numărul firmelor care își închid porțile definitiv crește zi de zi în România, cea care nu dă nici un semn că s-ar încolona în rândul țărilor care contribuie substanțial la revenirea lor economică. Puțin dai, puțin primești!

Eugen Neata, deputat PSD de Valcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe