Eugen Neata: Guvernului nu-i place de turismul românesc!

vineri, 8 mai 2020

Cuiva nu-i place turismul românesc

Turismul este un mare vis economic românesc. Nu există regiune în care să nu se vorbească despre turism ca despre o șansă de relansare comunitară. Visul pare însă că se încheie acum, când, cu o nonșalanță greu de calificat, șeful Guvernului român spune lumii întregi că turismul nu prea contează în cifra de afaceri a țării. Și, ca să-și întărească aberația, Orban de pe la noi hotărăște, direct pe strada unde a fost întrebat de presă, că turismul rămâne închis în România până când se răzgândește dumnealui. O face chiar în ziua în care vecinii noștri de la sud (Bulgaria și Grecia) și de la vest (Serbia și Ungaria) anunță că la ei în țară se redeschid terasele, barurile și restaurantele, ca primă necesitate de socializare controlată și de divertisment public. Trebuie să spunem că la vecinii despre care vorbim, infectații cu coronavirus și decedații sunt mai puțini decât la noi tocmai datorită modului mai destins în care trec prin criza sanitară, dar și în care se pregătesc să întâmpune urmările ei economice. Din Grecia și Bulgaria și până în Polonia. Se pare că îndârjirea și crisparea românească, folosite în această criză, produc performanțe medicale și economice ceva mai slabe decât în țările din regiune. Totul este mai mult la noi decât decât la ei.
Deci turismul românesc trebuie să revină în activitate în perioada imediat următoare. În trepte, cum se și recomandă, cu respectarea întocmai a regulilor de distanțare fizică între participanți, dar nu cu aplicarea unor reguli stabilite arbitrar, cum este aceea a grupurilor de doi-trei oameni. N-am auzit nici un argument solid, științific, pentru definirea unui grup minim. În România, un număr considerabil de familii sunt biparentale, nu mono, cum aud zilnic de la oficiali români, și au doi copii. Patru, deci, cel puțin. Pentru deplasări turistice, sunt ocupanții firești ai unui autoturism. La fel pentru ocupanții unei mese la restaurant sau a unui loc pe o terasă. Patru-cinci oameni din unul-două medii familiale mi se pare rezonabil și prudent în egală măsură. Cred că este vremea să auzim și opinia specialiștilor care pot spune da turismului românesc.
Noi, în județul Vâlcea suntem direct interesați de funcționarea în același timp a tuturor capacităților turistice: hoteluri și pensiuni, terase, baruri și restaurante. Acesta este un sistem din care nu poți opri nimic fără a opri totul, în fapt. În județul Vâlcea există turism de agrement, turism balnear, agro-turism și turism monahal din belșug.
În toată această perioadă mi s-a cerut opinia despre cum văd repornirea turismului vâlcean. Eu cred că turismul trebuie să revină în activitate și acest lucru trebuie să se întâmple imediat, adică începând cu jumătatea lunii mai, dar nu mai târziu de jumătatea lunii iunie, atunci când trebuie să funcționeze în toate componentele lui.

Eugen Neata, deputat PSD de Valcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe