Eugen Neata: Coșmarul liberal de la miezul nopții

duminică, 17 mai 2020

 

Astăzi este prima zi de mișcare liberă a românilor prin localitatea lor, după șaizeci de zile de restricții. Fără documente suplimentare, fără teama de uniformele polițiștilor, ale jandarmilor și ale soldaților armatei române. Guvernul liberal a inaugurat această zi cu un spectacol ridicol, de poveste. De coșmar. Un grup liberal de șefi ai instituțiilor de stat, împănat cu unu-doi specialiști în sănătate, s-a căznit până în ultimele secunde ale zilei de ieri să ne spună care sunt regulile de mișcare din această primă zi de stare de alertă. Lumea a rămas lipită de ecranele televizoarelor până dincolo de miezul nopții, în așteptarea creației liberale a unor biete texte care să spună ce este voie și ce nu este voie de astăzi încolo. Această tensionare a populației până la limita ieșirii din minți, prin prelungirea redactării până în buza miezului de noapte, este o tehnică de conducere și de guvernare foarte greu de înțeles. De ce să chinuiești atâtea milioane de oameni cu o întârziere fără niciun motiv rațional, doar pentru a provoca și pentru a enerva? Nu are o explicație logică, dar poate ține de o anumită patologie, mai greu de înțeles de un nespecialist în sănătate umană, cum sunt eu. Lumea crede că un deputat în Parlamentul României le află și le știe pe toate. Am fost sunat la miezul nopții să spun dacă s-a întâmplat ceva grav la vârful țării. Dacă a murit cineva important, fără să semneze hârtiile de intrare în starea de alertă. Dacă am fost atacați între timp de vreo forță străină, dacă suntem în război. Care este motivul întârzierii de a scrie trei-patru vorbe care să le explice românilor ce au de făcut începând cu primele secunde ale zilei de vineri, în starea de alertă despre care s-a vorbit încă de acum zece zile? De ce a fugit prim-ministrul de la locul scriiturii fără să dea vreo explicație? I s-a făcut rău, a fost ajuns de coronavirus, sau are ceva și mai grav de ascuns populației acestei țării? Am găsit câteva cuvinte pentru a liniști spiritele și pentru a potoli înjurăturile de la telefon. Am îndemnat la calm, cum fac de obicei, dar lumea s-a îngrijorat și mai tare când a văzut că regulile sunt și mai neclare și mai nepublicate în Monitorul Oficial.
Nu cunosc pe nimeni care avea de mers undeva chiar la ora aceea și care a trebuit să amâne plecarea din casă, dar cred că au existat destui români pregătiți să facă de urgență acest lucru. Cum să faci o mișcare când documentele citite cu greu la televizor, până spre miezul nopții, s-au dovedit complet neclare și lipsite de proceduri de aplicare? În plus, nu au fost publicate decât la o oră după miezul nopții, ceea ce este din nou un gest de iresponsabilitate juridică. Așa s-a petrecut ultima câcâială guvernamentală din starea de urgență.
Nu știu ce va urma începând de astăzi încolo și dacă fruntașii României, cei care au dat acest spectacol grotesc, și-au revenit după efortul extenuant de a scrie două-trei pagini de norme și de a le comunica poporului român. Nu că ar fi nevoie de ei în continuare, să ne încurce, să ne zăpăcească, să ne amendeze și să ne vâneze ca pe niște dinainte vinovați, ci pentru a ști de cine să ne mai apărăm în timp ce ne protejăm viețile de coronavirusul cel adevărat și ucigaș.

Eugen Neata, deputat PSD de Valcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe