|luni, august 2, 2021
  • Follow Us!

9 MAI, ZIUA NEATÂRNĂRII STATALE 

MOnumentul Independentei

Ziua de 9 mai marchează, conform moţiunii Parlamentului României adoptate în acea zi, “independenţa absolută” faţă de Imperiul Otoman. În ziua de 9/21 mai 1877, ministrul Mihail Kogălniceanu, recunoscând că ne aflăm în “stare de război” şi “dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă”, a rostit cuvintele antologice: “suntem independenţi, suntem naţiune de sine-stătătoare”. Declaraţia de independenţă a ţării a fost semnată de principele Carol a doua zi, pe 10 mai.
Războiul Neatârnării, dintre anii 1877-1878, a fost un pas important spre unificarea deplină. Urmările acestei fapte de cutezanţă s-au făcut ulterior simţite prin dezvoltarea intensivă a economiei, a societăţii în general. România s-a proclamat Regat la 26 martie 1881, sub Carol I, Regele Românilor.
La poalele Dealului Capela din Râmnicu Vâlcea, se afla un impunător monument, dezvelit în luna mai a anului 1915, opera sculptorului craiovean Ion Iordănescu. Statuia a fost ridicată la iniţiativa fostului prefect Gheorghe Sabin, unul dintre vâlcenii care au participat la Războiul de Independență. Acesta s-a ocupat personal de colectarea de fonduri de la populaţie pentru ridicarea monumentului.
La picioarele “Independenţei” stă deschisă o carte de aramă în care au fost dăltuite numele a peste 160 de soldaţi căzuţi pe câmpul de luptă din Bulgaria, între 1877 şi 1878. Lor li s-au adăugat, mai târziu, eroii celor două conflagrații mondiale.

Florin EPURE

Leave a Response