Filtrul de aer condiționat - AFLĂ aici principiul funcționării!

joi, 16 aprilie 2020

 

O unitate de aer condiționat este un sistem a cărui funcție principală este responsabilă pentru răcirea unei încăperi. Este esențial să știi că utilizarea acestuia nu se limitează numai la confortul oamenilor, ci este necesară și pentru obiecte care au nevoie de o temperatură constantă, precum computerele sau sistemele generatoare de căldură. 

Orice aparat construit pentru a realiza încălzirea, ventilația și răcirea unei camere este denumit HVAC. Deși există mulți sceptici când vine vorba de eficacitatea unui aer condiționat, mai jos regăsești explicația sistemelor de răcire:

Cum funcționează aerul condiționat într-o casă?

În termeni simpli, trebuie să știi că AC-ul tău funcționează în același mod în care o face un frigider. Un aparat de aer condiționat are patru componente care lucrează împreună pentru a scădea temperatura dintr-o încăpere. Acestea sunt compresorul, condensatorul, ventilatorul și vaporizatorul - primele trei sunt unitățile externe, iar vaporizatorul este cea internă.

Vaporizatorul permite ca agentul frigorific (fluidul de răcire din interiorul conductei) să se evapore și să absoarbă căldura din casă. Astfel, temperatura din cameră scade, iar tu te vei bucura de confortul mult dorit.

Unitatea exterioară este locul în care este dispersat aerul cald din interiorul locuinței, care este pompat aici de agentul frigorific. Ulterior, căldura se deplasează prin compresor. Funcția sa principală este să plimbe lichidul de răcire prin sistem pentru a scădea temperatura, având un mecanism similar cu cel frigiderului.

Agentul frigorific este comprimat la o presiune mai mare și trece prin condensator, iar un ventilator distribuie aerul pe bobina acestuia, făcându-l să se răcească. Odată cu finalizarea acestui proces, căldura din casa ta este distribuită în exterior, iar lichidul este pompat înapoi și întreaga procedură se repetă.

Funcția filtrului de aer

Filtrul este o componentă a aparatului de aer condiționat care este adesea trecută cu vederea. Aceasta are, de fapt, un rol foarte important în asigurarea faptului că dispozitivul își poate îndeplini funcțiile de încălzire, ventilație și răcire. 

Mai jos este o descriere a modului în care filtrul de aer din aparatul tău funcționează:

Un filtru este compus dintr-un material de fibră de sticlă și un cadru de carton. Acesta are rolul de a oferi o curățare eficientă a aerului, ajutând la purificarea sa. Acest lucru se întâmplă prin captarea mai multor particule, cum ar fi praful, bacteriile sau părul fin al animalelor, care pot duce la diferite probleme de sănătate, cum ar fi astmul cronic, bronșita sau alte afecțiuni ale sistemului respirator.

Înainte de a utiliza aparatul, în special la începutul verii, este bine să efectuezi o curățare a filtrelor (majoritatea sunt lavabile) și să verifici întreaga instalație de climatizare. Instalatorii profesioniști oferă astfel de servicii de mentenanță, iar tu vei putea să te asiguri că dispozitivul tău este curat și fără bacterii.

Acestea fiind spuse, pregătește-te din timp pentru temperaturile ridicate ale verii și investește într-un aer condiționat - nu numai că te vei bucura de confort, dar vor fi și mai puțini microbi!

Sursă: shutterstock.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe