Prin ce se remarcă bucătăria dobrogeană

miercuri, 4 martie 2020

https://image.freepik.com/free-photo/white-ceramic-bowl-mushroom-soup-served-with-garlic-gloves_114579-1778.jpg

 

Bucatele tradiționale, specifice unei anumite regiuni, transmit adesea numeroase informații despre cultura locului, obiceiuri și valori. Zona de sud-est a țării noastre își exprimă istoria și adevăratul potențial  prin preparate culinare deosebit de gustoase și ușoare, influențate de faună, climă sau diversitatea etnică ce și-a pus amprenta de-a lungul timpului asupra teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră. Cu siguranță, orice persoană cunoaște celebrele plăcinte dobrogene, zacusca de pește sau saramura de crap, bucătăria dobrogeană fiind una dintre cele care poate rivaliza fără îndoială cu oricare altă gastronomie cu tradiție din întreaga lume. Vorbim de mâncăruri delicioase, pregătite cu mult untdelemn, lapte bătut, margarină și unt, ciorbe acrite cu borș, zeamă de varză sau oțet, gustări din legume proaspete ori sosuri colorate cu pastă de roșii. Mâncărurile din Dobrogea redau cu prisosință bogăția materiilor prime de care dispune această regiune. Iată câteva dintre aspectele prin care se face remarcată bucătăria dobrogeană:

Influențe orientale

Imediat după Primul Război Mondial, stațiunile de la malul Mării Negre au cunoscut o dezvoltare fulminantă, iar bucătăria dobrogeană a suferit numeroase modificări. Cele mai mari gastronomii europene își fac simțită prezența, iar sortimentele de mâncăruri locale sunt îmbogățite cu combinații culinare exotice. Așa se face că astăzi, oamenii din Dobrogea gătesc carne de oaie, de vită sau porc, dar și vânat. Bucătăria dobrogeană este foarte receptivă la aromele europene, ceea ce permite să fie mereu în schimbare.

O influență turcească o constituie faptul că pentru multe preparate se utilizează siropuri, stafide și nuci, însă ne amintește totodată și că regiunea a fost o perioadă sub dominație otomană. Pe lângă preparatele cu savoare turcească precum baclava, halva de casă, sarailie sau turtă dulce, în bucătăria dobrogeană se regăsesc și influențe rusești, lipovenești, armenești, aromâne sau tătărești. Cu toate acestea, savoarea tipic dobrogeană nu s-a pierdut niciodată și preparatele s-au păstrat în timp.

Peștele este vedeta bucătăriei

Alimentul care conduce detașat topul preparatelor preferate de dobrogeni este peștele. Printre mâncărurile specifice Dobrogei se află cârnații de oaie, ciorba de burtă, musacaua și dulciurile cu stafide și rahat, însă marinatele din pește, saramurile sau ciorbele pescărești sunt întotdeauna la loc de cinste. Iar acest lucru este lesne de înțeles când te gândești că Marea Neagă și Delta Dunării se întind cât vezi cu ochii și le oferă dobrogenilor toată materia primă de care au nevoie pentru a găti preparate din pește care de care mai diverse și mai delicioase. Dacă adori peștele, află că poți găsi preparate gustoase peste tot în Dobrogea, iar în municipiul Constanța poți comanda mâncare în orice zonă a orașului, mai ales dacă îți dorești produse tradiționale.

Plăcintele dobrogene, celebre peste tot în țară

Cel mai popular fel de mâncare din regiune rămân plăcintele dobrogene, fie ele dulci sau sărate. Mai poartă denumire și de plăcinte crețe sau mocănești. Acestea au devenit cunoscute în întreaga țară, chiar dacă sunt gătite după rețete variate. Tipice sunt și plăcintele cu brânză și verdeață – cherdele, specifice zonei din Delta Dunării.

Plăcinta dobrogeană se poate face cu umplutură de brânză dulce sau de brânză sărată, cu foile dispuse în straturi ori răsucite în jurul umpluturii. De asemenea, acest preparat se poate realiza pur şi simplu, cu foile de aluat cu umplutura deasupra, încreţite cu mâna, ca atunci când se mototolește o coală de hârtie. De menţionat însă că plăcinta dobrogeană se coace întotdeauna într-o tavă rotundă.

 

De-a lungul timpului, bucătăria dobrogeană a fost influențată de cadrul natural în care s-a dezvoltat și popoarele care s-au stabilit în zonă și și-au lăsat amprenta asupra preparatelor culinare. Turcii, machedonii, lipovenii sau tătarii au adus arome noi și produse specifice, așa că nu este de mirare că gastronomia din Dobrogea este atât de apreciatî de turiștii care vin an de an în regiune ca să se bucure de frumusețea locurilor și apetisantele bucate tradiționale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe