Performanțe financiare bune obținute de Institutul de Criogenie şi Separări Izotopice Râmnicu Vâlcea în anul 2018

luni, 2 martie 2020

 

Conform situaţiilor financiare aferente anului 2018 şi comunicate de Ministerul Finanţelor Publice, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Separări Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea a realizat o cifră de afaceri de 59 milioane de lei, venituri totale de 75,5 milioane de lei şi un profit de 514.000 lei. ICSI a avut în 2018 circa 250 de salariaţi, iar activele imobilizate au depăşit valoarea de 129 milioane de lei. Activitatea institutului pentru anul 2018 a urmărit încadrarea în indicatorii financiari înscriși în bugetul de venituri și cheltuieli. Toți indicatorii principali din BVC au fost realizați cunoscând depășiri sau economii, după caz, importante.

Analiza realizărilor anului 2018 este în directă corelare cu veniturile acestui an, și, foarte important, cu veniturile din activitatea de CDI. Începutul anului 2018 a avut premise bune pentru realizarea de venituri superioare celor din anul 2017, dar, pe la mijlocul anului, au apărut la MCI modificări importante în alocarea de fonduri pentru contractele de finanțare ale CDI din cadrul INCD-urilor. Ca urmare, finanțările institutului pentru anul 2018 au scăzut față de cele din 2017, pentru două domenii, cu 4,62 milioane de lei, respectiv cu 2,473 milioane de lei sume mai mici alocate pentru Programul Nucleu, și cu 2,147 milioane de lei sume mai mici alocate pentru cele două IOSIN.

Cu privire la patrimoniul ICSI Vâlcea, se observă o scădere a activului, pe de o parte datorată scăderii activelor imobilizate, pe de altă parte datorată scăderii activelor circulante. Activele imobilizate au scăzut ca urmare a faptului că fiind calculate la valoarea netă, respectiv la valoarea rămasă de amortizat, an de an aceasta este în scădere, iar investițiile anului nu s-au ridicat, din lipsa surselor de finanțare, la nivelul de acoperire a deprecierii valorice a acestora. Activele circulante au scăzut față de anul anterior pentru că în anul 2017 au fost folosite credite de angajament și au rămas la data de 31.12.2017 sume importante de încasat pentru anul 2018. Cât privește indicatorii relativi calculați pe baza datelor de patrimoniu se observă că aceștia sunt superiori anului 2017 și indică un grad înalt de autonomie, solvabilitate și lichiditate financiară a institutului.

În cadrul veniturilor din activități de CDI au fost finanțări private în valoare de 214.387 lei, respectiv conferințe ale institutului și proiecte finanțate de Asociația Europeană a Hidrogenului. În cadrul cheltuielilor totale, cheltuielile cu utilitățile ale ICSI Vâlcea sunt în valoare de 1,5 milioane de lei și reprezintă cheltuieli cu energie, apă, gaze și telecomunicații. Este o cheltuială în creștere ca urmare a infrastructurilor mari și a investițiilor în echipamente de laborator.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe