Ce faci dacă nu-ți ajung banii de pensie? 5 idei de joburi pentru pensionari

joi, 12 martie 2020

https://image.freepik.com/free-photo/medium-shot-couple-looking-laptop_23-2148214610.jpg

 

Uneori este greu să faci față cheltuielilor lunare, mai ales dacă ai ajuns la vârsta pensionării și trebuie să gestionezi foarte bine fiecare bănuț. Rolul salariului și al bonusurilor primite era important în alcătuirea unui plan de economii, însă odată depășită perioada activă a vieții, multor oameni le este dificil să mai facă față traiului scump. Bineînțeles, există împrumuturi pentru pensionari și cu certitudine majoritatea apelează la asemenea credite oricând au nevoie. Dar sunt disponibile și alte modalități prin care seniorii își pot suplimenta veniturile. Iată 5 idei de joburi ce îți pot asigura o existență liniștită:

1. Casier

Senioratul activ este un fenomen des întâlnit la noi în țară, deoarece forța de muncă tânără este insuficientă, iar pensionarii au nevoie de câștiguri suplimentare. În domeniul retailului, companiile se bazează foarte mult pe munca oamenilor mai în vârstă, funcția de casier fiind cea mai populară în acest sector. De regulă, în supermarketuri acest post presupune un program part-time, așa că este ideal și pentru pensionarii care vor să obțină mai mulți bani, dacă nu le ajunge pensia.

2. Babysitter

Una dintre cele mai simple și încântătoare metode de a obține câștiguri suplimentare atunci când ieși la pensie e să îngrijești un copil. Majoritatea părinților vor persoane cu experiență pentru micuții lor, care să le ofere încredere și siguranță. Ajunși la o anumită vârstă, pensionarii se pot lăuda cu mult timp liber, răbdare, o cultură generală impresionantă și cunoștințe care îi pot ajuta să se descurce cu cei mici în orice situație. În plus, seniorii au foarte multă dragoste de oferit, astfel că cei mici vor avea mereu în preajmă adulți care se vor comporta cu ei ca niște bunici. Cât despre pensionari, pe lângă beneficiile financiare, copiii le vor asigura distracția zilnică, dar și o nouă ocupație pentru a se menține activi.

3. Contabil

Seniorii care au activat în acest domeniu au șansa de a-și duce meseria mai departe chiar și după ce au ieșit la pensie. Există companii dispuse să angajeze persoane în vârstă, în regim part-time, pentru a se asigura că afacerile lor sunt corect gestionate. Contabilitatea este știința și arta stăpânirii business-urilor, ce are ca scop măsurarea, evaluarea, cunoașterea, administrarea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii. Un pensionar care a muncit ani de zile în acest domeniu știe că este nevoie de profesionalism și disciplină pentru a asigura performanță financiară, așa că este extrem de valoros pentru orice firmă.

4. Scriitor

Scrisul îți poate aduce bani peste pensie, mai ales dacă ai talent în acest domeniu. Din moment ce nu mai ești activ pe piața muncii, ai la dispoziție foarte mult timp pentru a crea ficțiune ori pentru a scrie articole sau chiar un jurnal. În cazul în care ai lucrat ca editor sau jurnalist, poți face asta în continuare, ca scriitor freelancer ori ca angajat cu jumătate de normă. Chiar dacă nu ai experiență în domeniu, în cazul în care deții informații despre istoria și cultura locală, redactează un ghid care să îndrume turiștii. Experiența ta de-o viață poate fi deosebit de folositoare așa că nu te teme să pui pe hârtie detalii utile pentru generațiile actuale sau viitoare.

5. Consultant

Dacă pensia este prea mică pentru nevoile tale, încearcă să-ți continui munca în același domeniu sau într-altul pentru care deții calificări. Poți să îți mărești veniturile oferind consultanță și sfaturi anumitor companii ori persoanelor fizice independente. Cea mai simplă modalitatea de a începe este să restabilești vechile conexiuni. De asemenea, poți să îți extinzi orizontul profesional și să predai cursuri despre industria în care ai profesat. Cu siguranță vor fi mulți cei dornici să cunoască detalii despre subterfugiile unui domeniu ori ale unei meserii.

Metodele de a câștiga bani chiar și după ce ai ieșit la pensie nu sunt deloc epuizate. Chiar dacă nu ai făcut investiții de-a lungul vieții ca să-ți asiguri o bătrânețe liniștită, poți duce în continuare o viață prosperă. Profită de experiența ta profesională și de oportunitățile care se ivesc la orice pas ca să îți suplimentezi veniturile, să fii în continuare activ și să-ți faci noi prieteni.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe