AFLĂ care sunt 4 dintre cele mai importante atitudini prietenoase cu mediul. Tu pe care le aplici?

joi, 19 martie 2020

 

”Eco-friendly” este o sintagmă din ce în ce mai folosită, pe care o auzim des, atât în on-line, cât și în off-line. Aceasta nu este strâns legată doar de mediu, căci nu doar cu el trebuie să fii blând și atent, ci te privește în mod direct. A fi prietenos cu tine însuți, a te dezvolta pe o traiectorie pozitivă, a avea principii și valori sănătoase, înseamnă a contribui la bunăstarea mediului în care trăiești.

Cu siguranță nu îți sunt străine subiecte precum reciclarea, reducerea emisiilor de carbon, plantările controlate, eliminarea plasticului, etc. Pentru că nivelul de poluare este foarte ridicat peste tot în lume, depinde foarte mult de fiecare în parte cum gestionează Pământul și ale sale resurse, pentru ca generațiile următoare să se bucure de aer curat, de natură autentică, de o viață lipsită de probleme majore de sănătate. 

Dacă te întrebi ce poți face pentru ca ”eco-friendly” să nu rămână la stadiul de sintagmă de dicționar, ci să devină o atitudine, iată patru idei pe care le poți aplica în viața de zi cu zi, pe termen lung. Că alegi una, două sau pe toate patru, trebuie să știi că orice contribuție pozitivă va avea roadele sale, vizibile în timp.

pungi ecologice pamant

  1.     Reciclează - Refolosește - Economisește

Se știe că, prin reciclare, consumul resurselor naturale se reduce semnificativ, direct proporțional cu scăderea nivelului emisiilor nocive din aer. Reciclarea nu este un proces anevoios, din contră: tot ce ai de făcut este să sortezi deșeurile menajere în containere separate, dedicate – pentru plastic, hârtie, sticlă, metal, baterii, ulei, etc. Depozitarea selectivă a deșeurilor pentru reciclare și revalorificare ar trebui să facă parte din conduita întregii populații și, bineînțeles, să fie o măsură administrativă impusă.

  1.     Mergi mai des pe bicicletă, trotinetă sau pe jos

Mersul pe jos sau cu bicicleta/trotineta este sănătos atât pentru tine, cât și pentru mediu. Se pare că, la nivel European, emisiile de CO2 ale mașinilor vândute anul trecut, au crescut la 121.8 grame/km. Dat fiindcă emisiile de dioxid de carbon sunt în creștere, depinde doar de tine dacă dorești să contribui la poluare mergând zilnic cu mașina sau cu transportul în comun. Acum este momentul să îți reconsideri prioritățile și, măcar o dată la două zile, să nu mai scoți mașina din parcare/garaj și să faci puțină mișcare până la birou.

  1.     Renunță la utilizarea pungilor din plastic

Te poți duce la piață fără o pungă, două? Nu, pentru că și cumpărăturile trebuie depozitate și apoi transportate până acasă. Dacă nu ai renunțat încă la punga cu pungi (din plastic), e momentul să-ți iei adio de la ea, în primul rând pentru că ai obligația morală față de mediul în care trăiești de a nu-l polua prin folosirea excesivă a sacoșelor care nu sunt biodegradabile. Știai că pet-urile, ambalajele și pungile din plastic, se regăsesc foarte des în natură, poluând-o excesiv? Da, deșeurile din plastic sunt în top, iar ca o alternativă sănătoasă la punga de cumpărături, care până acum era din plastic, este să folosești pungi biodegradabile tip maieu. Nu vei scăpa pe jos cumpărăturile, pentru că sunt suficient de rezistente, vin într-o gamă variată de mărimi, grosimi și culori și, dacă ești comerciant, îți poți personaliza pungile după bunul plac.   

Știai că țări precum Kenya, Israel, India, Grecia, Estonia (lista este mult mai lungă) au renunțat, încă de acum câțiva ani, la utilizarea pungilor din plastic? Dacă ești interesat să afli mai multe informații despre cum Kenya a reușit acest lucru, îți recomandăm articolul de AICI.

pungi eco

  1.     Plantează un pom sau mai mulți

Veritabilă sursă de oxigen și o încântare pentru privirile iubitorilor de natură, copacii nu doar curăță aerul, ci favorizează umbra și răcoarea, previn eroziunea solului și reduc efectele devastatoare ale inundațiilor. Copacii sunt bogăția naturii și o sursă de sănătate pentru omenire.

 

Din momentul în care îți vei însuși măcar una dintre cele patru atitudini prezentate anterior, vei fii un etalon pozitiv pentru cei din jurul tău. Puterea exemplului face minuni, iar mai ales copiii au nevoie de asta: de exemple și îndemnuri, îndrumare și susținere, de o lume curată, nepoluată, blândă și sigură.

Sursă foto:  freepik.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe