“Maria din Mall”, la Teatrul Ariel Râmnicu Vâlcea. Piesă scrisă din poruncă arhierească de Gheorghe Smeoreanu

joi, 27 februarie 2020

Teatrul Municipal ARIEL prezintă duminică, 1 martie 2020PREMIERA spectacolului „Maria din Mall” de Gheorghe Smeoreanu, regia László Vadas, premieră ce va avea loc la Cinema „Geo Saizescu”după lansarea de carte cu același titlude la ora 18:30

* * *
Distribuția după personaje:
Maria – Anca Olteanu
Zosima – Radu Constantinov
Gravida 1 – Julliet Attoh
Gravida 2 – Olimpia Deaconescu
Preot 1 – Dan Constantin
Preot 2 – Alin Holcă
Vânzătoarea – Camelia Constantin
Vânzătorul – Florian Mihai Nițu
Soția – Mădălina Floroaica
Soțul – Alin Păiuș
Femeia 1 – Rada Constantinov
Femeia 2 – Cătălina Sima
Băiatul – Theo Gabăr

* * *

autor Gheorghe Smeoreanu
regia artistică László Vadas

scenografie decor Albert Alpár

scenografie costume Mihaela Popescu

* * *
Lumea se schimbă cu viteza luminii și noi, oamenii, odată cu ea. Ni se schimbă astfel înfățișarea, obiceiurile, principiile, valorile, credințele. Ne transformăm în ființe lipsite de iubire, ducându-ne existența mânați fiind de o singură dorință: aceea de a obține „mântuirea”, la nivel individual. Pierzând sensul pentru această „mântuire”, „răstignim” în fiecare secundă bucățele din sufletul nostru până când nu mai rămâne din el decât pustiu. Oare ne-am putea opri pentru o secundă pentru a vedea lumina și pentru a înțelege ceea ce suntem cu adevărat? Am putea oare readuce iubirea în fiecare dintre noi? Oare am putea reînvia încrederea…?
regizor László Vadas

* * *

A vrut Dumnezeu ca acest spectacol să se nască în felul următor. Sfântul Sofronie, patriarh al Ierusalimului, a scris în veacul al VII-lea „Viața Sfintei Maria Egipteanca”. Înaltpreasfințitul Varsanufie mi-a telefonat, în secolul XXI, evident, și mi-a dat poruncă arhierească (așa am interpretat) să scriu o piesă de teatru după textul Sfântului. Părintele Ștefan Zară, consilier eparhial, a tras la copiator și mi-a dat un plic cu textul. Nevastă-mea îmi tot zicea să deschid plicul și nu aveam curaj, iar când l-am deschis m-am bucurat că Sfântul Sofronie (ne întoarcem la el) era chiar dramaturg. A urmat o discuție cu directorul Teatrului „Ariel”, domnul Gabriel Popescu, cel care mi-a spus că regizorul va fi domnul László Vadas, iar acesta a ales-o pe doamna Anca Olteanu să joace rolul Mariei. Sunt și eu pe aici, pe undeva, nu știu precis pe unde.
dramaturg, Gheorghe Smeoreanu

* * *
În opinia mea, sanctitatea bisericii nu e reprezentată de obiectele sacre existente, ci de lumina care pătrunde acolo prin vitralii, simbolizând veșnicia.
Albert Alpár, scenograf decor

* * *
Unul dintre cei mai mari regizori de film Federico Fellini, afirmă: Costumele, ca și visele, sunt o formă de comunicare simbolică.
Costumele, în acest spectacol, au rolul de a descrie și de a evidenția întru totul imaginea asupra unei societăți aflate într-o continuă degradare morală. O lume în care puterea banului, consumerismul și lăcomia au pus stăpânire pe omenire.
Pornind de la picturile din perioada medievală ale lui Hieronymus Bosch, am ales să mă folosesc de estetica grotescului în conturarea trăsăturilor de caracter ale fiecărui personaj. Astfel, costumul nu mai este o simplă haină, ci devine parte din actor și nu numai.
Mihaela Popescu – scenograf costume

* * *
PREŢ BILET 20 LEI
* * *

Rezervări la numerele de telefon 0350.427.500 / 0741.287.911

Biletele se pot achiziționa de la sediul Cinematografului „Geo Saizescu” (B-dul Tineretului nr. 2A, Râmnicu Vâlcea)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe