Veteranul de război Emil Veţeleanu va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea

duminică, 26 ianuarie 2020

Veteranul de război Emil Veţeleanu va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea

 

Peste câteva zile, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea va decide acordarea titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea domnului Emil Veţeleanu pentru eroismul dovedit în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial şi pentru exemplul de implicare pe care îl oferă tinerelor generaţii. „Col. (r) Emil Veţeleanu este unul dintre cei mai vârstnici veterani de război din România. S-a născut în comuna Copăceni - judeţul Vâlcea la 25.01.1919. A absolvit în 1940 Liceul Industrial de Ia Craiova, iar în 1941 a urmat cursurile Şcolii de ofiţeri în rezervă Geniu de la Bucureşti. Emil Veţeleanu intră în luptele celui de-Al Doilea Război Mondial ca şi comandant de pluton în cadrul Batalionului 54 Transmisiuni, în iulie 1941, la doar câteva zile după începerea luptelor pentru întregirea ţării. Participă la toate bătăliile Armatei Române de pe frontul de Est, inclusiv la cea de la Cotul Donului de la finele anului 1942, soldată cu 150.000 de morţi din rândul ostaşilor români. Se îmbolnăveşte de febră tifoidă şi suferă mai multe degeraturi, dar rămâne în vâltoarea conflictului. După 23 august 1944, Emil Veţeleanu continuă lupta ca şi comandant de companie pe frontul de Vest, pentru eliberarea de sub ocupaţia Germaniei hitleriste. Finalul războiului îl găseşte în Cehoslovacia.

Pentru meritele sale în luptă a fost decorat cu distincţia Victoria asupra Germaniei fasciste acordată de Sovietul Suprem al URSS la data de 09.05.1945, cu medalia "Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial", cu distincţia "România Mare - 1918" şi cu alte distincţii din partea Asociaţiei Veteranilor de Război din România. După 1990 este avansat succesiv pînă la gradul de colonel în rezervă. Revenit în viaţa civilă, se căsătoreşte în 1947 cu cea care avea să îi fie alături timp de 72 de ani şi are trei copii. Lucrează ca maistru mecanic în domeniul transporturilor, apoi în industria petrolului (la Anina, Stamora-Moraviţa, Govora), în industria chimică (la Combinatul Chimic Govora) şi în învăţământ (maistru-instructor la Liceul Chimic Râmnicu Vâlcea).

În pofida vârstei înaintate, este nelipsit de la toate evenimentele publice şi ceremoniile omagiale organizate în municipiul Râmnicu Vâlcea. Ţinând cont de argumentele prezentate mai sus, considerăm necesară şi oportună propunerea privind acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea domnului Emil Veţeleanu pentru eroismul dovedit in luptele din cel de-al Doilea Război Mondial şi pentru exemplul de implicare pe care îl oferă tinerelor generaţii”, se precizează în raportul Primăriei Râmnicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe