|joi, aprilie 22, 2021
  • Follow Us!

Valceanul Gheorghe Ionita (ICSI), șef peste supravegherea industriei nucleare românești 

ionita

Premierul Ludovic Orban l-a eliberat din funcția de președinte al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) pe Rodin Traicu, fost director al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), deputat PSD și secretar de stat în Ministerul Economiei, și l-a înlocuit cu Gheorghe Ioniță, în prezent președinte al Consiliului Științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea, fost viceprimar PNL de Vâlcea, care a condus în trecut și Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive.

ICSI Râmnicu Vâlcea a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina “G” Râmnicu Vâlcea, ca o instalație-pilot industrială experimentală, cercetările efectuate fiind finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele și valorificarea ei la proiectarea și construcția fostei uzine de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. În prezent, institutul are ca obiective inovarea în energetica nucleară, dezvoltarea și implementarea tehnologiilor energetice bazate pe hidrogen și surse regenerabile de energie, precum și investigarea problematicilor legate de protecția mediului și securitatea alimentară. CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sporul de până la 15%, acordat în administrația publică centrală și locală pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, va fi redus drastic. Cum va fi calculat de Guvernul Orban Gheorghe Ioniță, noul președinte al CNCAN, cu rang de secretar de stat, este doctor în energetică nucleară și absolvent de cursuri postdoctorale la Institutul de Tehnologie din Tokyo, dar și absolvent de cursuri universitare și postuniversitare de chimie. A fost chimist la Uzina “G” (1981-1993), cercetător științific la ICIS (1993-1999), cercetător postdoctoral la Institutul de Tehnologie din Tokyo (199-2001), șef de laborator radioizotopi de mediu la ICIS (2001-2005), președinte al Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive (2005-2010), iar din 2010 este președintele Consiliului Științific al ICIS, totodată membru în Consiliul de Administrație al institutului. În politică, a fost consilier municipal și viceprimar în Râmnicu Vâlcea din partea PNL.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/orban-pune-un-nou-sef-peste-supravegherea-industriei-nucleare-romanesti-19228599

Leave a Response