NU SE IMPUNE măsura sacrificării porcilor domestici din gospodăriile populației. Porcii mistreti trebuie IMPUSCATI „la ras”, pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane

luni, 20 ianuarie 2020

Luni,  20 ianuarie 2020, a fost convocat în ședință extraordinară de lucru, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea, pe tema situației actuale la nivelul județului Vâlcea, a pestei porcine africane.
Ședința a avut loc la solicitarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea, având în vedere buletinele de analiză, prin care s-au confirmat noi cazuri de pestă porcină africană, respectiv unul într-o exploatație de tip familial din localitatea Perișani și cinci la mistreți găsiți morți pe Fondul de Vânătoare 37 Mitrofani (unul) și pe Fondul de Vânătoare 38 Dobrușa (patru).
Directorul DSVSA Vâlcea a precizat că în momentul de față mai există încă șapte suspiciuni la porci mistreți găsiți morți, șase dintre ei fiind pe Fondul de vânătoare 38 Dobrușa, unde până în prezent  au fost confirmate 35 de cazuri, iar cealaltă suspiciune este la un porc mistreț găsit mort pe Fondul de Cinegetic 19 Olănești. De asemenea, mai există două suspiciuni și la porcii domestici, una într-o gospodărie din comuna Șușani, iar cealaltă în orașul Băile Olănești. Probele au fost deja trimise spre analiză la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București și se așteaptă rezultatele.
Ca urmare a acestor noi cazuri, pe lângă măsurile aprobate pentru combaterea focarelor de pestă porcină,  s-a cerut, din nou, urgentarea organizării de vânători în zonele forestiere afectate, pentru împușcarea mistreților „la ras”, pentru a preveni astfel răspândirea virusului pestei porcine africane către gospodăriile populației din apropiere
În ceea ce privește focarele de pestă porcină africană din gospodăriile private, din datele prezentate și din planul de măsuri aprobat a rezultat faptul că deocamdată NU SE IMPUNE măsura sacrificării porcilor domestici din gospodăriile populației, ci doar o atentă monitorizarea a zonelor afectate.
În momentul de față, în județul Vâlcea, sunt confirmate 9 focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației (câte unul în Păușești Măglași, Drăgoești, Băbeni, Lungești, Drăgășani, Olanu, Perișani și două în Orlești) și 38  de cazuri la porcii mistreți ( 35 de mistreți din Fondul de Vânătoare 38 Dobrușa, doi din Fondul de Vânătoare 37 Mitrofani și unul în Fondul de Vânătoare 39 Ușurei).
Potrivit datelor Direcției Silvice Vâlcea, de la declararea focarului de pestă porcină africană  (7 ianuarie 2020) și până acum, au fost recoltați 23 de mistreți de pe fondurile cinegetice Dobrușa și Răcoasa (care face parte din zonele de infestare și tampon a FC 38 Dobrușa), la unul dintre aceștia fiind confirmat virusul pestei porcine africane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe