Eugen Neata: Guvernul Orban neinteresat de rezolvarea problemelor reale ale oamenilor!

joi, 30 ianuarie 2020

Solicit Guvernului Orban să emită urgent “Normele referitoare la proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului”.

Acest gen de acte normative ar trebui să fie prioritatea guvernului liberal și nu modificări legislative pentru organizarea unor alegeri electorale locale și naționale pe fugă, cu încălcarea prevederilor constituționale.
O adevărată urgență a românilor pe care guvernul Orban refuză să o rezolve este cea legată de emiterea acestor norme.

Pentru a determina guvernul să emită “Normele referitoare la proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului”, așa cum art. 73 din legea 46/2008 republicata îl obliga, la data de 28.01.2020, am depus la Camera Deputaților următoarea interpelare prim-ministrului Ludovic Orban:

Catre: Domnul Prim-ministru Ludovic Orban, Guvernul României
De la: Neaţă Eugen, deputat în circumscripţia electorală nr. 40, Vâlcea.
Obiectul interpelării: Hotărârea de Guvern privind “Normele referitoare la proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului”.

Domnule Prim-ministru,
În data de 19.06.2017 am depus la Camera Deputaților, la PLX 230/2017, amendamentul înregistrat cu numărul 4c-4/331 pentru modificarea articolului 73 din Legea 46/2008 (Codul silvic), cu următorul conținut:
Art. 73 - Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Camera Deputaților a adoptat amendamentul propus și respectiv Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 Codul Silvic, cu 213 voturi pentru, 38 împotrivă și 8 abțineri. Legea 46/2008 privind Codul Silvic cu modificările și completările respective, după promulgare, a devenit efectivă, obligând Guvernul la realizarea Normelor de aplicare.

Obiectivul principal al acestei modificări este înlesnirea accesului proprietarilor de material lemnos la proprietatea lor, pentru a exploata lemnul în folos propriu, fără complicații și dificultăți birocratice și fără a se expune riscului încălcării Codului silvic și al legislației în domeniu alături de multitudinea de răufăcători din pădurile României.

În prezent, din cauza neemiterii Normelor de către Guvern, oamenii trebuie să urmeze o procedură dificilă pentru a avea acces la lemnul de pe terenurile aflate în proprietate (teren forestier sau teren cu vegetație forestieră), fiind forțați să achiziționeze lemn pentru încălzire la prețuri speculative și suportând rigorile legii pentru orice intervenție asupra materialului lemnos de pe terenurile proprii.
Recent am avut întâlniri cu locuitori ai județului Vâlcea care, mi-au solicitat în trecut depunerea acestui amendament la Lege și am avut surpriza neplăcută să aflu că Normele prin care s-ar simplifica accesul la materialul lemnos aflat în proprietate personală nu au fost elaborate nici până acum.
Proprietarii sunt în aceeași situație din trecut, urmând proceduri birocratice complicate, de la depunere de cereri, la marcarea arborilor și până la aprobarea tăierilor și a transportului materialului lemnos, mulți sfârșind prin a se expune rigorilor legii.
Din datele publice prezentate de Jandarmerie, aflu că în anul 2019, doar în județul Vâlcea, această instituție a aplicat 94 de amenzi, în valoare de 170 de mii de lei și 37 de avertismente, confiscând, de-a lungul anului, 6 atelaje hipo, 11 motofierăstraie și alte unelte folosite la tăierea vegetației forestiere.
Presupun că majoritatea dintre cele 37 de avertismente și cea mai mare parte din sancțiunile contravenționale sunt aplicate de jandarmi proprietarilor, care nu au avut documente conform Codului silvic, în urma exploatării de pe terenurile forestiere sau cu vegetație forestieră proprietate. Evident cauza principală fiind neemiterea acestor Norme pe care Guvernul, potrivit legii, este obligat să le emită.
La Vâlcea, dar și în țară, lumea știe de amendamentul acesta și oamenii alături instituții, așteaptă să-l vadă funcționând.

Noi, parlamentarii, suntem aici să identificăm nevoile populației și să inițiem legi și modificări ale acestora pentru a îmbunătăți viața oamenilor care ne-au trimis în Parlamentul României. Am făcut, iată acest lucru, imediat ce am fost sesizat de cetățeni.

De la dumneavoastră, Guvernul României, se așteaptă de asemenea să aplicați aceste legi și modificări ale legilor cerute de populație pentru ca oamenii să poată beneficia de ele cât mai curând posibil și pentru modernizarea societății românești.
Sunt încrezător că, readucând în atenția dumneavoastră această întârziere în realizarea Normelor de aplicare a amendamentului meu la Codul silvic, veți găsi o cale rapidă de punere în aplicare a modificării Codului silvic și de protejare a cetățenilor, care încă nu-și pot folosi lemnul din proprietate în propriile gospodării, atunci când au cu adevărat nevoie de el.

Amendamentul meu arată clar că proprietarii care folosesc lemnul în propriile gospodării trebuie tratați diferit față de aceia care comercializează și transportă lemnul în scop comercial și de aceea vă solicit să urgentați emiterea Normelor așa cum legea vă obligă.
Amendamentul depus de mine și devenit lege respectă, cum spuneam la inițierea lui, legislația românească și legislația europeană în domeniu, fiind în concordanță cu Regulamentul 995/2010 al Parlamentului și al Consiliului european.
Vă rog sa-mi comunicați răspunsul în scris.
Cu deosebită considerație,

Deputat,
Eugen NEAȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe