|sâmbătă, octombrie 16, 2021
  • Follow Us!

Remus Borza: USR și Barna au ”murit” pe mâna lor. De ce s-au ars, marea greșeală 

1-remus-borza-638x381

Deputatul Remus Borza a explicat care sunt motivele pentru care USR a pierdut aproape un milion de voturi de la europarlamentare la prezidenţiale, dar şi care sunt greşelile făcute în ceea ce priveşte intrarea la guvernare. 

“Dan Barna s-a născut talent și a murit speranță. Și eu am crezut în USR şi în Dan Barna, doar că au dezamăgit la prezidențiale. Nu au reușit performanța de la europarlamentare, în doar câteva luni înjumătățindu-se numărul de votanți. USR s-a enclavizat și de clasa politică și de societatea românească. Au suferit în ultima perioadă de o doză prea mare de autosuficiență și aroganță. Discursul justițiar și puritanismul lor moral s-au dovedit a le fi fatale. Au promovat nişte criterii de integritate pentru înscrierea în USR pe care nici Sfântul Duh nu le-ar fi îndeplinit. Acesta este și motivul pentru care a rămas doar un grup politic de vreo 15.000 de membri, nereușind să se transforme într-un partid de mase. E o vorbă în popor: să nu vorbești de funie în casa spânzuratului. Ori Barna tocmai asta a făcut. Când i-au explodat în față ancheta Rise Project și dosarul de la DNA, nu a prea mai avut muniție și nici credibilitate.

USR, în criticismul lui partizan și unilateral, a pierdut peste 1 milion de voturi, pentru că electoratul său, compus în primul rând din tineri, intelectuali, urban și diaspora, vedea în USR o a treia cale în politica românească, o alternativă la partidele tradiționale, PSD și PNL, care deopotrivă au guvernat țara împreună sau separat și au guvernat-o prost. USR a atacat la baionetă PSD, dar a menajat perdant PNL. Din punctul acesta de vedere, s-au decredibilizat, pentru că votanții USR și-ar fi dorit cu aceeași mânie proletară să fie sancționați și cei din PNL. A fost un joc duplicitar al liderilor USR, care au refuzat, pe de o parte, să intre la guvernare alături de liberali, dar nici nu au atacat PNL”, a declarat Remus Borza.

USR, greşeală prin neintrarea la guvernare

Oricum, au un joc pe care nu l-au dus niciodată la capăt. Adică, dacă tot te apropii de PNL, pe care îl vezi ca pe o umbrelă protectoare, măcar intră la guvernare. Pentru că, într-o prima etapă, PNL şi-ar fi dorit să împartă răspunderea cu cineva. Să fi dat vreo câteva ministere cheie la USR şi să zică că ei sunt de vină dacă iese prost. Dar, văzând Orban și Iohannis că pot impune un guvern monocolor, au mers pe varianta asta. Acum, chiar dacă s-ar duce Barna sau oricare alt lider USR să se ceară la guvernare, e prea târziu. Barna urmează să fie sacrificat, USR să fie cioloșizat și plafonat undeva la 10, 12%”, a mai spus deputatul Borza.

Leave a Response