|miercuri, octombrie 5, 2022
  • Follow Us!

Parcuri Științifice și Tehnologice în proximitatea României 

JPG-Articol-1-1-685x320

 

Potrivit Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice (IASP – www.iasp.ws), un Parc Științific și Tehnologic reprezintă o organizație administrată de specialiști, al cărui scop este de a participa activ la creșterea prosperității regiunii în care este implementat, prin promovarea inovației și competitivității.

Pentru a-și putea îndeplini obiectivele și pentru a avea rezultatele dorite, un Parc are nevoie de sprijin din partea autorităților locale.

Conform IASP, în Europa sunt 366 de Parcuri Științifice și Tehnologice, recunoscute și afiliate acestei asociații.

În țările din apropierea României, situația este următoarea:

  1. În Ungaria sunt 12 Parcuri, dintre care 1 este afiliat IASP, iar 6 sunt ale autorităților locale;
  2. În Serbia sunt 6 Parcuri, dintre care 1 este afiliat IASP, iar 2 sunt operaționale;
  3. În Cehia sunt 19 Parcuri, niciunul nefiind afiliat IASP;
  4. În Croația sunt 5 Parcuri, dintre care 1 este afiliat IASP;
  5. În Slovenia sunt 11 Parcuri, dintre care 1 este afiliat IASP;
  6. În Bulgaria sunt 3 Parcuri, toate fiind afiliate IASP.

Cel mai bun mod de a înțelege parcursul unui Parc îl reprezintă cunoașterea și înțelegerea aspectelor financiare. Finanțarea Parcului, modalitatea de acoperire a costurilor, capacitatea de a atrage fonduri și de a-și valorifica serviciile, etc., sunt factori decisivi în încheierea de parteneriate și acorduri cu diverse părți interesate.

Există mai multe surse de finanțare: fonduri proprii, fonduri de la autorități locale, finanțare instituțională, proiecte naționale, proiecte europene, împrumuturi, sponsorizări, donații.

Un Parc Științific și Tehnologic va avea success doar dacă rezultatele obținute sunt datorate unei pregătiri profesionale de bună calitate și a unor infrastructuri de cercetare și producție de înaltă performanță, ce urmăresc realizarea obiectivelor propuse. Accesul la resurse financiare, legislația, organizarea sunt alte elemente fără de care un Parc nu va putea să devină vector al dezvoltării regionale.

Leave a Response