|miercuri, octombrie 5, 2022
  • Follow Us!

CONTROALE ALE POLIŢIŞTILOR VÂLCENI LA FIRMELE DE DEZMEMBRĂRI AUTO 

208082851

 

În perioada 21 – 25 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, sprijiniţi de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în colaborare cu reprezentanţi de la Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Vâlcea, au acţionat pentru depistarea şi sancţionarea activităţilor ilicite din domeniul operaţiunilor cu autovehicule dezmembrate sau scoase din uz.

Poliţiştii au efectuat 15 controale la societăţi comerciale de pe raza județului Vâlcea, prilej cu care au constatat 2 infracțiuni de ”neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, fapte prevăzute de O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului.

Cele două infracțiuni au fost constatate pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, polițiștii au aplicat 29 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de 98.200 de lei, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor 614 kg de deşeuri periculoase.

Administratorii societăților controlate, ce au ca obiect de activitate dezmembrarea autovehiculelor scoase din uz sau comerțul de piese și accesorii auto, nu ar fi respectat prevederile legale privind depozitarea şi gestionarea deşeurilor periculoase, respectiv aceștia ar fi depozitat direct pe sol deşeuri formate din resturi de mase plastice, componente electrice şi electronice, anvelope şi uleiuri uzate.

Acțiunea a vizat în principal prevenirea şi reducerea factorilor comerciali şi industriali care pot cauza un dezechilibru major şi iremediabil mediului înconjurător, prin deversarea sau scurgerea în sol de substanţe periculoase, provenite de la autovehicule scoase din uz, prin poluarea calităţii aerului ca urmare a eliminării unor substanţe chimice provenind de la acumulatorii auto prin reducerea stratului de ozon, provenind de la instalaţiile de aer condiţionat din dotarea autovehiculelor, prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul comercializării de componente auto second hand.

Leave a Response