TOP 3 SFATURI pentru a te bucura de viata dupa PENSIONARE

marți, 3 septembrie 2019

 

 Iesirea la pensie este o schimbare majora in viata oricarei persoane, dar aceasta poate fi o schimbare pozitiva. Retragerea din campul muncii nu trebuie sa fie sinonima cu lipsa de ocupatie, plictiseala sau depresia. Exista bucurie si prilej de activitati chiar si la batranete, insa acest lucru nu este foarte simplu de realizat, fiind nevoie uneori de ajutorul celor din jur.

 Iata cateva sfaturi utile pentru a te bucura de viata chiar si dupa ce ai iesit la pensie:

  1. Ramai activ

shutterstock_438805261

    Deloc de neglijat, activitatea fizica este importanta pentru mentinerea sanatatii, pentru o stare de bine psihica si pentru pastrarea optimismului. Desigur, asta nu inseamna ca dupa pensionare este musai sa iti faci abonament la o sala de fitness, ci mai degraba, sa ramai in forma plimbandu-te pe jos zilnic, macar unul sau doi kilometri. 

  Alte activitati fizice pe care le poti incerca in afara de plimbari, sunt exercitiile fizice usoare realizate acasa, precum pilates sau yoga. Desigur, ai grija la semnalele transmise de propriul corp si nu face nimic care ti se pare prea greu sau care iti este interzis de catre medic. 

   Terapiile de relaxare, precum masajul, pot fi si ele utile in mentinterea vitalitatii corpului, in ciuda procesului de imbatranire. 

  1. Socializeaza

shutterstock_128072579

   Socializarea este importanta pentru stima de sine, pentru antrenarea creierului si pentru relaxare. Astfel, dupa pensionare, nu renunta la aceasta activitate si fa tot posibilul pentru a petrece timp cu cei dragi, de la familie si pana la prieteni. 

   Daca simti ca socializarea nu se mai petrece atat de des pe cat ti-ai dori, poti apela la un azil privat de batrani, unde vei avea parte de toate conditiile pentru a petrece timpul liber frumos, a cunoaste oameni noi si a avea acces la servicii de sanatate de calitate.

    Alte idei pentru a pastra obiceiurile sociale sunt inscrierea in grupuri de activitati, de la corul bisericii si pana la voluntariat, in functie de dorinte, disponibilitate si energie. Oricat de greu ar parea sa te implici intr-o activitate noua, odata depasit acest pas, te vei bucura de beneficiile aduse, fie ca e vorba de prieteni noi sau de a face ceva ce iti place. 

  1. Petrece timp cu familia

shutterstock_617403221

     Fie ca e vorba de copii, nepoti, surori, frati, verisori sau prieteni ce au devenit familie, timpul alaturi de oamenii apropiati sufletului este important. Incearca sa iei parte la cateva dintre activitatile lor, indiferent ca e vorba de plimbari in parc, iesiri la cinema sau vacante la mare. 

   Comunica cat mai des cu familia, incearca sa te implici activ in coversatii, deoarece este util sa ramai la curent cu ceea ce se intampla in jurul tau. Cei dragi vor aprecia implicarea ta si se vor bucura ca iti doresti sa le fii alaturi. 

   Astfel de activitati te vor ajuta sa te mentii tanar sufleteste, sa ai o stare de spirit buna si sa iti protejezi starea de sanatate. Exista bucurie in viata si dupa pensionare, fie ca e vorba de o iesire la film cu familia sau de un joc de carti cu prietenii. Incearca sa ramai activ, ancorat in realitate si sa faci tot ceea ce ti-ai dorit pana acum, dar timpul nu ti-a permis. 

Sursa foto: Shutterstock.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe