Proteste de amploare la Vâlcea: „50.000 de persoane vor fi afectate si 10.000 de locuri de muncă vor fi pierdute daca se inchide Platforma Chimica!“

miercuri, 11 septembrie 2019

Sindicaliştii de la CIECH, CET Govora, Chimcomplex şi Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu s-au aflat miercuri, 11 septembrie, în faţa sediilor Prefecturii şi Consiliului Judeţean Vâlcea, în cea de-a doua zi de proteste, după ce singura fabrică de sodă din România a anunţat că-şi va închide porţile în lipsa materiei prime, în urma eşuării negocierilor privind preţul aburului tehnologic.

Pentru a doua zi consecutivă, chimiştii şi minerii vâlceni au pichetat sediile Prefecturii şi Consiliului Judeţean în încercarea de a găsi sprijin pentru păstrarea locurilor de muncă. De altfel, aceasta a fost singura revendicare a sutelor de manifestanţi prezenţi la protest.     Situaţia a degenerat la finele primăverii când în Cariera de la Alunu - Vâlcea, un utilaj de mare tonaj s-a prăbuşit în plină zi. Exploatarea Minieră Berbeşti – Alunu s-a trezit peste noapte că nu mai poate asigura necesarul de cărbune pentru CET Govora, din structura căreia face parte.

La rândul său, cu ajutorul cărbunelui, CET livra abur industrial către firmele de pe platforma chimică vâlceană, printre care şi singura fabrică de sodă din România CIECH: ex - Uzinele Sodice Govora şi agent termic către locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea.

Doar că în ciuda asigurărilor date la vremea respectivă de autorităţi, rezerva de cărbune s-a terminat rapid şi CET s-a trezit că nu mai poate asigura materia primă companiilor de pe platformă la acelaşi preţ, fiind nevoit să achiziţioneze cărbune din alte surse, cu costuri mai mari.    În atare condiţii, în luna august, conducerea companiei poloneze CHIECH Sodă a anunţat că se vede în imposibilitatea de a-şi continua activitatea, motiv pentru care din 18 septembrie îşi va opri producţia din cauza majorării preţului aburului industrial.

„50.000 de persoane vor fi afectate, 10.000 de locuri de muncă vor fi pierdute”

De marţi, 10 august, reprezentanţii CIECH, ai CET Govora, EM Berbeşti - Alunu şi Chimcomplex au început să protesteze în faţa sediilor Consiliului Judeţean Vâlcea şi Prefecturii Vâlcea, în încercarea de a convinge autorităţile să găsească soluţii pentru reducerea preţului la aburul industrial şi, prin urmare, păstrarea locurilor de muncă nu doar pentru fabrica de sodă, ci pentru toate companiile care vor fi afectate.   „Suntem aici pentru o singură cerere - păstrarea locurilor de muncă. Impactul, confirmat şi de preşedintele Consiliului Judeţean, sună în felul următor: 50.000 de persoane vor fi afectate, 10.000 de locuri de muncă vor fi pierdute, iar cifra de afaceri a judeţului Vâlcea, de peste 750 de milioane de euro, va fi diminuată”, a explicat printre altele liderul sindicatului „Sodistul”, Adrian Mugioiu, celor prezenţi, care au scandat în permanenţă: „Vrem să muncim, nu să cerşim”,  respingând ideea de a se mulţumi cu salarii compensatorii. Sindicaliştii au cerut venirea premierului Dăncilă, la Vâlcea   Prefectul de Vâlcea, Florian Marin le-a spus protestatarilor că revendicările lor şi soluţiile identificate vor ajunge în atenţia ministerelor de restort: respectarea graficului de livrare a cărbunelui de la Complexul Energetic Oltenia, având în vedere că din contractul de 175.000 de tone de cărbune până acum nu au fost livrate decât 70.000 de tone, precum şi posibilitatea achiziţionării de către CET Govora a unei cantităţi suplimentare de minim 200.000 de tone pentru rezerva de iarnă; posibilitatea legală a acordării unui ajutor financiar de 100 de milioane lei, pentru cumpărarea de certificate verzi sau asigurarea unor fonduri pentru reluarea unor programe de mediu; menţinerea preţului actual la gazul natural achiziţionat de CET Govora. Sindicaliştii au solicitat şi venirea premierului României, Viorica Dăncilă, la Vâlcea.

  Un borcan cu soda fabricată la Vâlcea, de şase decenii, cadou pentru prefectul Florian Marin

Sindicaliştii i-au dăruit prefectului de Vâlcea un borcan cu produsul care se fabrică la Vâlcea de 60 de ani – soda şi un tricou inscripţionat cu numele companiei, ţinând cont de faptul că în luna noiembrie urma să împlinească şase decenii de existenţă.  La rândul său, şeful administraţiei judeţene, Constantin Rădulescu a declarat în faţa protestatarilor că face diligenţe în permanenţă la Bucureşti pentru rezolvarea situaţiei, considerând că singura opţiune o reprezintă centrala pe gaz. „N-am coborât în faţa dumneavoastră ca să vă liniştesc artificial sau să vă spun vreo minciună”, a explicat acesta, dând asigurări că, de trei luni, de când s-a întâmplat incidentul de la cariera Alunu, se „luptă pentru a face rost de cărbune şi gaz la preţ bun”.

  Constantin Radulescu: „Nu sunt un golan care să vă mintă, centrala pe gaz este singura soluţie”

„Hârtiile astea explică foarte succint care este rezolvarea: am cărbune şi gaz - pot să discut preţul. Dar nu pot la nesfârşit, şi nici cei de acolo, că se duc în puşcărie, să vândă sub preţ de producţie”, a mai spus Rădulescu referindu-se la preţul crescut al aburului tehnologic livrat de către CET Govora.  „Am demarat încă de săptămâna trecută cu cei de la Oltchim – Chimcomplex discuţii pentru a accesa bani şi a face împreună o centrală pe gaz. Pentru că asta e soluţia. Ne omoară acele certificate de emisii de CO2, pe care trebuie să le plătim cu banii jos pentru fiecare tonă de cărbune. Nu sunt un golan care să vă mintă”, a mai precizat şeful administraţiei judeţene, cerându-le oamenilor să aibă răbdare şi amintind că vineri va merge din nou la Bucureşti în încercarea de a rezolva problema.  „Ce să faci? A căzut nenorocirea aia de excavator făcut în 1970, din vina cui, o să vedem. Trebuie să plătească cineva până la urmă”, a mai menţionat Rădulescu momentul care a determinat problema de pe platforma chimică vâlceană. Joi, 12 septembrie, protestul civic de la Vâlcea va continua pentru cea de-a treia zi. Pe reţelele de socializare. aleşii locali şi parlamentarii vâlceni sunt îndemnaţi să se alăture mişcării chimiştilor în semn de solidaritate.

Citeste mai mult: adev.ro/pxob87

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Proteste de amploare la Vâlcea: „50.000 de persoane vor fi afectate si 10.000 de locuri de muncă vor fi pierdute daca se inchide Platforma Chimica!“”

  1. Ce se intimpla acum pe platform chimica a orasului este rezultatul nemerniciilor si lacomiei practicate de pe vremea marelui roib , a smecherului balan si a jegurilor de la usg care au preferat sa-I linga in partea din spate pe pigmeii polonezi in loc sa fie demni sis a-si apere drepturile. Au incurajat hotia , impostura si catelaria fara sa se gindeasca si la ziua de astazi. Deci acesti catei s-au gudurat pe linga polaci si nu au facut nimic sa preintimpine dezastrul. Gheorghe – turnatorul in pahare fiind paharnic sef - a crezut ca taria cu multe grade le va lua mintile polacilor jigodosi. Ceea ce nu s-a intimplat. Fetele darnice promovate de catre pani si-au valorificat atuurile cum au putut mai bine si au inghitit cu nesat pelicanii.
    La fel si la celelale societati comerciale. Urmasul marelui roib construieste blocuri pe unde apuca , mihaita balanul face comert cu energie electrica iar nevasta lepadatului suge din beneficial cet-ului prin pasta de dinti si sapunul ce le aduce la preturi astronomice , iar familia inregistreaza profit in detrimentul societatii comerciale. Asa se fac nefacutele iar acum vin toti la prefect si presedintele CJ , sa ce , sa-si puna pielea la saramura ca sa ia jegurile poloneze abur aproape degeaba , nu gratis. Pentru a elucida situatia normal ar fi ca Institutiile statului sa verifice cit din profit au exportat polonezii si ce impozite au platit in Romania. Deasemeni trebuie verificate averile celor care acum pling cu lacrimi de crocodil in timp ce ei s-au imbogatit fara numar din hotiile patronate si la care sint complici. Pacat cu adevarat de sclavii de pe platforma chimica dar , totul se datoreaza complicitatii lor , datorita slugarniciei fata de jegurile poloneze si a mindriei ca sint slugi. Si inc ace slugi. Trebuie facute aceste verificari cit mai urgent pentru a avea de unde mai lua ceva de la acesti hrapareti care sint demolatorii industriei valcene.
    Grav este ca si in situatia asta sint la fel de aroganti si plini de ei dupa principiul ca , prostul nu este prost destul daca nu este si fudul. De aceea spun , averile la control ipochimenelor fara character sau mai bine zis , jegurilor.
    Ceea ce se intimpla acum arata ca , nimic nu trece fara sa dai socoteala pe acest pamint. Victime sint doar sclavii care nu au avut nici-un cuvint de spus pentru ca ii mincau sacalii slugi la polonezi. Asa este cind pui baza pe neaveniti si promovezi strungari ca sa te pupe-n dos.
    Concluzi este ca , atunci cind esti prost tu nu stii dar sufera cei din jurul tau pentru prostia ridicata in functii de conducere.
    Borcanul de soda daruit presedintelui CJ mai bine il foloseau slugile sa-i spele de hotiile si nemerniciile la care sint partasi alde gheorghe si a lor gasca de pigmei. Poate ii dibuieste cine trebuie si le ia banii nemunciti inapoi.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe