Mii de pelerini din intreaga tara au participat la Hramul de vară al Mănăstirii Hurezi

vineri, 16 august 2019

În ziua prăznuirii Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache, Mănăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie brâncovenească, se îmbracă în haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de 6 ierarhi, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.

În fiecare an, Mănăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie pe care Sfinții Martiri Brâncoveni au înălțat-o pe pământul românesc, devine loc de pelerinaj pentru credincioși din întreaga țară.

Prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni a început din seara zilei de 15 august cu slujba Privegherii și a culminat a doua zi cu săvârșirea pe un podium special amenajat a Sfintei Liturghii de un sobor de 6 ierarhi, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei. Din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. La slujbă, dimpreună cu soborul obștii monahale, au participat preoții din cele patru  protoierii ale Arhiepiscopiei Râmnicului și pelerini din întreaga țară.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic Sfântul Mare Mucenic Dimitrie al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de prof. Victor Șapcă. Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, racla cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu a fost așezată spre cinstire într-un baldachin aflat în fața podiumului.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a accentuat actualitatea jertfei martirilor Brâncoveni pentru creștinii din zilele noastre.

„Trebuie avem o viață curată înainte de a ajunge la această apoteoză, la acest sfârșit sublim al existenței noastre. Curajul nu înseamnă a ne arăta învingători de oameni sau popoare, ci este curajul de a ne învinge pe noi înșine, pentru că lupta noastră nu este împotriva sângelui și a trupului, ci împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac. Când ne biruim pe noi, deja am pus piciorul pe prima treaptă a vieții curate și fericite în Mântuitorul Hristos. De aceea, în rugăciune, jertfim gândurile noastre lui Dumnezeu, aducem lui Dumnezeu acest mugur al vieții noastre încă din dimineți, adică din momentul zămislirii lor și, când le aducem lui Dumnezeu, ele se transformă în florile virtuților și cununa neveștejită a Împărăției cerurilor, la capătul scării unde Se află Mântuitorul Hristos, Care primește pe fiecare în parte, ce urcă spre această Împărăție a veacului viitor. Așadar, sfinții mucenici s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Hristos și de acolo au primit puterea și au învățat calitatea și capacitatea jertfei, calitatea pentru că este inestimabilă Sfânta Împărtășanie, iar cantitatea pentru că dă consistență vieții noastre. Pentru aceasta, sfinții martiri sunt cinstiți prin sfintele moaște și când le sărutăm ni se sfințesc simțirile și ne dăruiesc tămăduiri, pentru că din ele curg neîncetat izvoare de viață dătătoare, împărtășind unde dumnezeiești care ne sfințesc. Pentru aceasta, sfânta noastră Ortodoxie este legată de sfintele moaște și de sfintele icoane pentru că noi îi avem pe sfinți familiari, ei sunt părinții noștri. Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, ca și alți voievozi sfinți, este prezent în mijlocul poporului, în mijlocul nostru. Niciodată un strămoș nu poate să uite pe urmașii săi, la fel cum urmașii nu trebuie să uite pe înaintași, precum ne învață și Sfântul Apostol Pavel. Noi, prin sărbătoarea de astăzi, cinstim jertfa și curajul Sfinților Brâncoveni întrucât s-au arătat apărători ai credinței ortodoxe și ai tradițiilor noastre”, a spus Părintele Mitropolit Irineu.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, celorlalți ierarhi prezenți pentru împreuna slujire, maicii starețe, stavrofora Ambrozia Șerban, pentru buna organizare, autorităților, preoților și credincioșilor participanți la sărbătorirea Sfinților Martiri Brâncoveni de la Mănăstirea Hurezi.

Mănăstirea Hurezi, aflată în satul Romanii de Jos, avea menirea să devină necropola familiei Brâncoveanu. În interiorul bisericii, pe lângă capodopera ansamblului iconografic, inestimabilul iconostas sculptat în lemn, se află scaunul domnesc, strănile şi un policandru bogat ornamentat, toate din vremea ctitorului. Mănăstirea  Hurezi este din 1993 monument UNESCO.

dsc_5584 dsc_5606

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe