Administratorul judiciar Euro Insol rupe tacerea: CET Govora a fost capusata zece ani, pierderea fiind de zeci de milioane de euro

miercuri, 28 august 2019

Timp de 10 ani, producătorul de energie termică şi electrică CET Govora a susţinut USG/Ciech Soda Romania (foto) şi Oltchim în procesul de producţie, aceasta fiind permanent defavorizată, livrând abur industrial sub preţul de cost, chiar şi sub preţul reglementat de ANRE, înregistrând până la intrarea în insolvenţă pierderi din aceste contracte de peste 90 milioane euro, a anunţat, miercuri, administratorul judiciar Euro Insol, potrivit NEWS.ro.

'Referitor la unele informaţii apărute recent în presă cu privire la majorarea de către CET Govora a preţului aburului industrial livrat către cei doi parteneri Chiech Soda Romania şi Chimcomplex SA Borzeşti (Oltchim SA), Euro Insol, în calitatea sa de administrator judiciar a CET Govora, face următoarele precizări: Din derularea contractului cu USG/Ciech Soda Romania, în perioada 2007 – mai 2016, respectiv intrarea în insolvenţă a termocentralei, CET Govora a înregistrat o pierdere de 289.345.889 lei (67.594.128 euro) reprezentând diferenţa între costul de producţie şi preţul de contract. Din derularea contractului cu Oltchim S.A, în perioada 2007 – primele şase luni ale anului 2016, CET Govora a înregistrat o pierdere de 103.287.481 lei (23.903.748 euro) reprezentând diferenţa între costul de producţie şi preţul de contract. La pierderea suferită de CET Govora din derularea contractului cu Oltchim se adaugă şi suma de 136.899.919 lei, sumă înscrisă la masa credală odată cu insolvenţa Oltchim, diminuată prin confirmarea planului de reorganizare al Oltchim, la valoarea de 41.263.662 lei', arată Euro Insol, într-un comunicat.

Citeşte şi: Cupa Gorjului la automobilism sportiv închide Transalpina în weekeend; Ce tronson va fi restricţionat

CET Govora foloseşte în prezent echipamente (cazane, turbine, mori, instalaţii) care au o vechime de peste 30 de ani, fiind uzate fizic.

'Pierderea cauzată din relaţiile contractuale cu Chiech Soda Romania SA şi Oltchim SA a fost de natură a pune în imposibilitate CET Govora de a susţine financiar modernizarea instalaţiilor în vederea conformării acestora la obligaţiile de mediu, fapt ce se reflectă în preţul actual al aburului industrial', adaugă administratorul judiciar.

Datele Euro Insol arată că preluarea în anul 2015 de la Complexul Energetic Oltenia a carierelor Panga, Berbeşti Vest şi Alunu a condus la necesitatea realizării unui plan amplu de investiţii pentru rezolvarea problemelor transferate odată cu activitatea de minerit.

'Având în vedere faptul că utilajele de mare capacitate şi circuitele de transport erau într-o stare avansată de uzură fizică şi morală, CET Govora a fost nevoită să facă cheltuieli de aproximativ 150 milioane lei (30 milioane de euro), exceptând cheltuielile salariale şi cu utilităţile, pentru aducerea acestora la paramentrii normali de funcţionare, bani ce ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii şi creşterea randamentului centralei', adaugă reprezentanţii Euro Insol.

O scădere treptată a cantităţii de cărbune

Ei spun că după preluarea carierelor, s-a produs o scădere treptată a cantităţii de cărbune ce a putut fi exploatat, generată în principal de următoarele cauze: alunecările de teren – factor cu acţiune permanentă, specific judeţului Vâlcea, care s-a manifestat anual, culminând cu alunecarea de la Cariera Panga din luna ianuarie 2018, ce a condus la diminuarea producţiei de cărbune de la 653.500 tone în anul 2017, respectiv la 213.000 tone în anul 2018; exproprierile de teren, pentru avansul fronturilor de lucru, neefectuate la timp, din cauza numărului mare de dosare de expropiere nefinalizate, precum şi a diverselor cauze care au împiedicat finalizarea, au condus încă din anii 2014 – 2016 la imposibilitatea respectării în totalitate a tehnologiilor de lucru, conform programelor anuale de exploatare.

Citeşte şi: Metrorex, cu gândul la bicicliştii bucureşteni; Montează suporturi de bicicletă în staţiile de metrou

Alţi factori care au generat scăderea cantităţii de cărbune ce a putut fi exploatat au fost: epuizarea progresivă a rezervei de cărbune, în special din carierele Panga şi Berbeşti Vest, conducând la condiţii defavorabile exploatării prin creşterea raportului steril -  cărbune la peste 10 la 1 începând cu anul 2017, fapt ce a dus la creşterea preţului de producţie al cărbunelui; alunecarea de teren din data de 23 mai 2019 din cauza precipitaţiilor abundente, ce a produs scoaterea din funcţiune a excavatorului E 01 situat în orizontul productiv al carierei Alunu. În urma acestui eveniment s-a redus producţia de cărbune a carierelor din cadrul  CET Govora cu aproximativ 51%, adica 650.000 tone anual.

Euro Insol arată că evoluţia preţului certificatelor EUA (CO2) a fost extrem de abruptă începând cu anul 2018. Dacă în anii 2016 – 2017 s-au înregistrat valori aproximativ asemănătoare, în jurul a 5 euro/EUA, la sfârşitul anului 2018 valoarea acestora a ajuns la 23 euro/EUA, respectiv 30 euro/EUA în 2019.

'Emisiile de CO2 rezultate din întreaga activitate a anului 2018 au fost de 1,2 milioane tone, ceea ce a obligat societatea să returneze Autorităţii Competente de Mediu (ANPM) până la 30 aprilie 2019 cantitatea de 1,2 milioane certificate EUA, echivalentul a 26 milioane euro (adică aproximativ 123 milioane lei)', arată Euro Insol.

Costurile conformării aferente anului 2018 au avut impact negativ asupra societăţii, afectând derularea programelor privind investiţiile de mediu, retehnologizărilor şi a programelor de mentenanţă, necesare menţinerii capacităţilor de producţie, în condiţiile în care acestea au reprezentat aproximativ 40% din cifra de afaceri a societăţii.

'CET Govora este obligată să realizeze investiţii pentru conformarea la mediu în vederea continuării activităţii. Pentru conformarea depozitului de zgură şi cenuşă, condiţie obligatorie pentru obţinerea Autorizaţie Integrate de Mediu pentru Cazanul 7, este necesar să se realizeze investiţii în valoare de aproximativ 23,2 milioane lei în următorii 2 ani, astfel încât să fie asigurată capacitatea de depozitare pentru continuarea activităţii centralei', notează Euro Insol.

De asemenea, CET Govora are în derulare o investiţie de aproximativ 22 milioane de euro pentru desulfurarea cazanelor 5 şi 6, investiţie necesară conformării la cerinţele de mediu.

Evenimentul produs în data de 23 mai 2019 în urma căruia a fost scos din funcţiune excavatorul E 01 situat în orizontul productiv al carierei Alunu, declarat că şi eveniment de forţă majoră, conform avizului emis de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, a dus la creşterea substanţială a costurilor de producţie a cărbunelui extras din carierele proprii, ca urmare a diminuării cu peste 51% a producţiei de cărbune.

Preţurile actuale la aburul industrial au fost menţinute

'Cu toate că CET Govora avea posibilitatea să denunţe contractele pe care le avea în derulare imediat după apariţia cazului de forţă majoră, furnizorul de energie termică şi electrică a făcut toate eforturile pentru continuarea livrării aburului şi energiei electrice către Chiech Soda Romania Soda şi Chimcomplex, în scopul continuării relaţiilor comerciale şi implicit pentru salvarea Platformei Chimice Râmnicu Vâlcea', spune administratorul judiciar.

Potrivit acestuia, deşi costurile de producţie au crescut considerabil, afectând întreaga activitate a CET Govora, preţurile actuale la aburul industrial au fost menţinute până în data de 18 septembrie 2019, "perioadă în care CET Govora a invitat în repetate rânduri partenerii contractuali în scopul identificării celei mai bune soluţii în ceea ce priveşte schema de funcţionare şi preţurile pentru aburul industrial care rezultă din aceasta, pentru continuarea relaţiilor comerciale şi după data de 18 septembrie 2019, dând astfel dovadă de deschidere şi disponibilitate pentru purtarea unui dialog constructiv şi transparent cu partenerii comerciali".

Euro insol arată că, pentru a-şi onora obligaţiile contractuale asumate în relaţiile cu USG/Chiech Soda Romania şi Chimcomplex, CET Govora a importat în perioada iunie-august 2019 o cantitate 37.962 de tone de huilă, suportând astfel o cheltuială suplimentară de 16,335 milioane lei. De asemenea a contractat de la Complexul Energetic Oltenia 175.000 de tone de lignit la o valore totală de 21,65 milioane lei. Mai mult, tot pentru a-şi respecta angajamentele faţă de partenerii contractuali, CET Govora a consumat o cantitate suplimentară de 35.667 mii Nmc de Gaze naturale de la Romgaz în valoare de 43,64 milioane lei.

'CET Govora a facut eforturi importante în a livra partenerilor comerciali abur industrial conform contractelor în vigoare, atât în ceea ce priveşte cantitatea cât şi preţul. Menţinerea preţului contractual actual la aburul industrial pune CET Govora în imposibilitate de plată şi în stare de faliment. Acesta este motivul pentru care CET Govora a invitat reprezentanţii Chicomplex şi Chiech Soda Romania la o renergociere a contractului, în condiţii de rentabilitate  minimă şi pentru CET Govora', adaugă ei.

Administratorul judiciar precizează că Cet Govora a pus la dispoziţia reprezentanţilor Chicomplex şi Chiech Soda Romania modul de fundamentare al preţului precum şi propunerile CET Govora de continuare a relaţiilor contractuale cu cei doi parteneri. De asemenea, administratorul judiciar a prezentat în cadrul rapoartelor lunare depuse la judecătorul-sindic şi comunicate creditorilor situaţia reală a activităţii CET Govora.

'Încă de la deschiderea procedurii insolvenţei CET Govora din data de 9 mai 2016, administratorul judiciar Euro Insol a implementat toate măsurile necesare funcţionării CET Govora, astfel încât să asigure coexistenta partenerilor de pe Platforma Chimică Râmnicu Vâlcea. Avem convingerea că relaţiile contractuale cu Ciech Soda Romania precum şi cu Chimcomplex Borzeşti – Sucursala Râmnicu Vâlcea vor continua şi după data de 18 septembrie 2019, atâta timp cât toate părţile implicate participă la negocieri cu bună-credinţă', concluzionează Euro Insol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Administratorul judiciar Euro Insol rupe tacerea: CET Govora a fost capusata zece ani, pierderea fiind de zeci de milioane de euro”

  1. Jenant modul in care liderii de sindi8cat din societatile comerciale cu capital privat de pe platform chimica inceaca sa convinga autoritatile valcene de dezastrul ce se abate asupra lor si ca nu mai au specialist cu care sa-si desfasoare activitatea. Asa o fi , dar unii dintre ei sint partasi la acest dezastru prin slugarnicia lor fata de angajatori , slugarnicie pentru care au fost recompensati cu virf si indesat. Cazul lui gheorghe de la csr este stiut de toata lumea dup ace s-a remarcat ca paharnic , pupincurist si lingau pentru toti cei care s-au perindat la conducerea societatii. I-a lins in cur pe toti motiv pentru care , sindicalist fiind , lua mereu prime de la jegurile polneze. De ce nu se plinge gheorghe de faptul ca o mina de outori primesc salariu direct din polonia? Iar motivele sint puerile si anume ca fac servicii private jegurilor poloneze , servicii care nu au nimic in comun cu productia ci cu improspatarea si primenirea hormonilor.
    Catelaria , imoralitatea , lipsa de moralitate , mincatul de cacat , indepartarea specialistilor – pe care acum o invoca , pupincurismul si slugarnicia sint motivele care , sigur , vor conduce la rezultate negative pentru sclavii sodisti.
    Vinovati de situatie sint ITM Valcea , parlamentarii care au supt seva acestor societati comerciale in schimbul unor asa zise servicii , precum si toti cei care trebuiau sa vegheze la bunul mers al activitatilor dar lacomia i-a impiedicat sa fie obiectivi si corecti.
    Iar acum iese gheorghe si vrea sa impresioneze prin atitudinea umila si slugarnica , cum a fost si este de cind a ajuns lide de sindicacat.
    Daca prefectul pica in plasa lui si se implica va devein complice cu acesti impostori. Mai diplomat a fost presul CJ care si-a trimis inlocuitorul – la fel de dolofan – care nu a miscat in front , pe toata durata intrevederii. Sa fi mers pe principiul ca si tacerea inseamna ceva? In acest caz intreb , pentru ce sint placate aceste statui mute?
    Gheorghe ar trebui sa-i lase in pace pe oropsitii sodisti deoarece le face mai mult rau prin atitudinea sa , de mindru ca este sluga.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe