Deputatii PSD Ștefan Ovidiu Popa și Vasile Cocoș, propunere legislativă privind regimul articolelor pirotehnice

luni, 17 iunie 2019

 

 

Deputații PSD de Vâlcea Ștefan Ovidiu Popa și Vasile Cocoș sunt, alături de alți colegi parlamentari, inițiatorii propunerii legislative privind regimul articolelor pirotehnice.

În data de 07.05.2019 a fost înaintată la Senat propunerea legislativă privind regimul articolelelor pirotehnice prin care se urmărește adoptarea unor norme mult mai precise privind regimul acestora.

Inițiatorii propunerii legislative spun că prin adoptarea acesteia se vor utiliza numai articole pirotehnice certificate, care respectă cerinţele esenţiale de securitate.

”S-a constatat că domeniul articolelor pirotehnice este un domeniu vast şi care prezintă multiple trăsături specifice faţă de celelalte materii explozive reglementate de actuala legislaţie, ceea ce conduce la necesitatea instituirii unui corp distinct de norme, care să aibă drept unic obiect reglementarea regimului articolelor pirotehnice.

Totodată, transpunerea Directivei nr. 2013/29/UE s-a realizat într-o manieră restrictivă, adoptându-se măsuri mai severe decât cele propuse prin directivă cu privire la accesul publicului larg la anumite categorii de articole pirotehnice.

S-a constatat că aceste măsuri restrictive nu se justifică în contextul concret al ţării noastre, fiind oportun să se adopte în mod fidel regimul propus de directiva amintită în ceea ce priveşte accesul publicului larg la anumite categorii de articole pirotehnice, din perspectiva limitelor de vârstă şi a categoriilor de articole pirotehnice.

În plus, s-a constatat că există susţinere populară pentru alinierea condiţiilor de comercializare a articolelor pirotehnice la prevederile comunitare din domeniu, un număr foarte mare de cetăţeni semnând o petiţie în acest sens.

De asemenea, pentru a nu se produce evenimente nedorite este necesar a se utiliza numai articole pirotehnice certificate, care respectă cerinţele esenţiale de securitate.

Instrumentul juridic adecvat pentru atingerea acestui scop îl reprezintă actul normativ, întrucât prevede obligaţii pentru producători, importatori şi distribuitori care trebuie aplicate în mod unitar pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Înlăturarea restricţiei privind deţinerea, utilizarea şi/sau vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2 şi F3 va avea consecinţe pozitive. Astfel, se vor importa şi comercializa doar materiale pirotehnice certificate şi conforme cu normele în vigoare.

De asemenea, agenţii economici vor comercializa în mod transparent şi legal aceste categorii de materiale pirotehnice, fapt ce va determina colectarea de taxe către autorităţi.

Modificarea va produce o altă consecinţă favorabilă deoarece, în cazul accidentelor, se pot identifica mai facil persoanele responsabile din punct de vedere legal, în contextul actual neputându-se identifica parcursul materialelor pirotehnice de la intrarea pe piaţă până la vânzarea către utilizatorul final.

Adoptarea unui corp unitar de norme având ca obiect reglementarea regimului articolelor pirotehnice va favoriza desfăşurarea activităţilor privind articolele pirotehnice într-un mod mai eficient, atât în ceea ce priveşte comercializarea acestora, cât şi în ceea ce priveşte monitorizarea acestora de către autorităţile competente.

Evitarea confuziilor, de către organele abilitate, dintre articole pirotehnice şi explozivil civil, acestea fiind reglementate de norme juridice diferite” – se arată în Expunerea de motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe