Sute de bolnavi incluși în Programul Național de Diabet din Valcea suferă de pe urma incompetenței unei funcționare!

marți, 14 mai 2019

O situație strigătoare la cer se întâmplă in judetul Valcea!. Procedura de achiziție a unor dispozitive care să îmbunătățească nivelul de viață al bolnavilor de diabet insulinodependendenți a fost anulată din cauza unei simple funcționare. Sute de bolnavi incluși în Programul Național de Diabet suferă de pe urma incompetenței unei funcționare.

Mama unui copil de numai 10 ani, diagnosticat cu diabet în urmă cu opt ani, explică situația grea prin care copilul trebuie ei să treacă zilnic doar pentru că această tehnologie nu a ajuns și la noi in judet:

Ma numesc D. C. si sunt mama unei fetite in varsta de 10 ani, care este “putin mai dulce” de vreo 8 ani (diabet zaharat tip 1, insulino-depent).

Pe scurt,  anul trecut Guvernul a dat o  hotărâre prin care s-au reglementat condițiile în care copiii cu diabet, precum şi adulţii dependenţi de insulină, să beneficieze de sisteme de monitorizare a glicemiei şi de administrare a insulinei decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la începutul acestui an, persoanele care se încadrează în criteriile impuse de lege au depus dosarele la CAS județene pentru a primi pompele de administrare a insulinei cu senzori de monitorizare permanentă a glicemiei. CAS judetene trimit aceste dosare catre centrele regionale mentionate in lege, la care sunt arondate mai multe judete. (Ordinul 1328/2018 privind modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018, aprobate prin Ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 245/2017)

 Conform Programului National de Diabet, unitatea care desfasoara acest program pentru regiunea noastra este Centrul Metodologic Regional Craiova - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (judeţe arondate: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Teleorman)…

Zilele trecute ne-am intalnit la Craiova o mana de oameni – parinti (copii cu dz1), tineri si adulti insulino-dependenti si am incercat sa compunem  adrese, petitii, notificari, cereri sau ce-or fi ele, adresate instituriilor care ne pot oferi raspunsuri in ceea ce priveste punerea in aplicare a Ordinului 1328/2018.

 La celelalte centre regionale s-a ajuns in faza de montare a acestor dispozitive la pacienti, iar la Craiova nici achizitia nu s-a facut.

Costurile lunare aferente acestei pompe de insulina sunt de peste 350 de euro. Multe familii nu își permit. Au fost copii care au murit din cauza lipsei acestei tehnologii. Copilul meu ajunge să se înțepe chiar și de 15 ori pe zi pentru a-și măsura glicemia și pentru a-și administra insulina. Acești senzori l-ar scuti de înțepăturile pentru monitorizarea nivelului de zahăr din sânge”, explică revoltată mama copilului.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Dolj susțin că toate procedurile care au ținut de această instituție s-au desfășurat fără probleme.

“Pompele  de insulină cu senzori de monitorizare se achiziționează de către spital. Colegii mei au trimis dosarele depuse de către asigurați și au fost virați bani și în luna decembrie și în ianuarie”, a declarat Claudia Șerban , purtătorul de cuvânt al CAS Dolj., conform publicatiei ziaruldecraiova.ro

Procedura de achiziție a fost începută de către Departamentul de Achiziții al Spitalului Județean din Craiova, dar din cauza unei erori umane, licitația a fost anulată. Vinovată de incompetență a fost găsită responsabila de această procedură de la Departamentul de Achiziții. Între timp, femeia a fost și dată afară. Conducerea Spitalului Județean a transmis acum că procedura a fost reluată - noteaza aceeasi sursa.

“După ce prima licitație a fost anulată s-au refăcut toate documentele cu probleme și s-a reluat licitația. Până pe data de 3 iunie așteptăm depunerea ofertelor, apoi se va stabili câștigătorul și va începe achiziția acestor pompe”, a declarat dr. Eugen Georgescu, managerul SJU Craiova, pentru ziaruldecraiova.ro.

Termenul de finalizare al licitației, precum și perioada de achiziție, reprezintă o așteptare de cel puțin două luni pentru pacienții beneficiari. Dacă de această dată lucrurile vor merge conform planului, persoanele cu diabet din Valcea vor ajunge să beneficieze de acest drept la aproape un an după intrarea în vigoare a legii.

Tiberiu Pirnau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe