Remus Borza: CCR, ICCJ, Liviu Dragnea și durerile de șale

duminică, 14 aprilie 2019

Curtea Constituţionala a amânat pentru 19 aprilie pronunţarea în cazul sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic de natura constituțională între Parlament şi ÎCCJ pe tema completurilor specializate în judecarea infracțiunilor de corupţie.

Hotărârea de amânare a pronunțării deciziei era previzibila. Miza este uriașă.In cazul admiterii sesizării sute de dosare penale ar urma sa fie rejudecare.In unele dintre ele e posibil sa se fi împlinit termenul de prescripție a răspunderii.Desi judacatorii constituționali au amânat de ieri pentru azi pronunțarea,timpul s-a dovedit a fi prea scurt pentru o astfel de hotarare.Patru magistrați opineaza pentru admiterea sesizării, patru pentru respingere, rămânând un singur judecător indecis.El este cel care va înclina balanța. Din punct de vedere juridic, deși sunt chestiuni care țin de tehnicalitate, trebuie să înțeleagă toată lumea că dispozițiile ce vizează compunerea completurilor de judecată sunt de ordine publică, încălcarea acestora fiind sancționată cu nulitatea absolută a tuturor probelor administrate și a hotărârilor pronunțate de un astfel de complet. Deci, soluția corectă pe care ar trebui să o pronunțe CCR este de a admite sesizarea lui Florin Iordache. Dar motivul real al amânării este legat mai degrabă de dosarul lui Liviu Dragnea care se află în recurs la ÎCCJ cu termen pe 15 aprilie. Judecătorii Curții Constituționale așteaptă soluționarea acestui dosar, după care se vor pronunța și ei. Și Tudorel Toader, din aceleași rațiuni, joacă alba neagra cu ordonanțele. Și judecătorii constituționali și ministrul Justiției stau după Înalta Curte în speranța că poate Liviu Dragnea va fi condamnat și trimis la ocnele de sare sau la tăiat stuf în Delta . Într-un atare scenariu, CCR ar respinge sesizarea Parlamentului privind un conflict juridic între puterea legislativă și puterea judecătorească .Evident și Tudorică fără frică ar scăpa de ordonanțe și cu obrazul curat . Ar răsufla ușurată și doamna Vasilica, care nu ar mai trebui să dea extemporal la Bruxelles și sa aibă pe conștiința activarea Art. 7 din tratatul Uniunii împotriva României. Doar că Livache al nostru,după cum se știe, e meteo sensibil. Și la ce vreme câinească avem sigur îl ia iar durerea de șale. Atât de tare, încât, pe 15 aprilie, nu mai scapă de cuțit. Dar,cel puțin, pentru moment, scapă de puscarie.Așa că socoteala judecătorilor de la CCR și a ministrului Justiției s-ar putea să nu se potrivească cu surpriza pe care le-o pregătește Dragnea de a mai amâna o dată dosarul la Curtea Supremă. Ar fi și păcat să condamni un bun creștin tocmai în săptămâna mare.Asa că,de pe scaun,judecătorii ÎCCJ ii vor mai acorda un termen Întâistătătorul PSD.

În legătură cu desemnarea aleatorie prin tragere la sorți, a completurilor de cinci judecători de la Înaltă Curte s-a pronunțat deja Curtea Constituțională a României, în sensul că practica ÎCCJ nu a fost legală. Prin sesizarea CCR de către Iordache avem aceeași chestiune, dar dintr-o altă perspectivă juridică.Prin raportare la dispozițiile Legii 78/2000 infracțiunile de corupţie (luare și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu) și toate infracțiunile conexe infracțiunilor de corupție se judecă în completuri specializate. Asta înseamnă altele decât cele care judecă infracțiuni de drept comun. În fiecare an, prin tragere la sorți, trebuia să se constituie la nivelul Sectiei Penale a Înaltei Curți completuri specializate pe infracțiuni de corupție. Ori, la ÎCCJ,și de aceasta data,contrar dispozițiilor legale, nu au funcționat completuri specializate.Completul de judecată care l-a condamnat pe Liviu Dragnea în primă instanță nu a fost constituit conform acestor exigențe. Asta atrage implicit nulitatea hotărârii. Asta a și urmărit Liviu Dragnea prin acest demers la CCR. Dacă Curtea Constituțională îi va admite sesizarea, consecința va fi anularea sentinței de trei ani și șase luni, pronunțate de ÎCCJ, și reluarea procesului de la zero.Spalat și apretat Liviu Dragnea se visează deja președinte sau măcar prim ministru…Vise,taica vise!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe