Slujire arhierească în Parohia Ioneștii Govorei

duminică, 31 martie 2019

 

În duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci),  Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ierarh Nicolae a Parohiei Ioneștii Govorei, comuna Ionești, Protoieria Drăgășani.

Pericopa evanghelică a Duminicii a 3-a din Sfântul și Marele Post al Paștilor, de la Sf. Ev. Marcu (cap. 8, vers. 34-38; cap. 9, vers. 1) relatează însemnătatea Sfintei Cruci pentru viața duhovnicească, prin lepădarea de sine, purtarea sau asumarea crucii, urmarea Mântuitorului Hristos.

Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci) a fost așezată la mijlocul Postului Mare pentru întărirea duhovnicească a credincioșilor și spre arătarea ei ca „semn de biruință”, deoarece Sfânta Cruce nu ne duce cu gândul numai spre Pătimirile Mântuitorului Hristos, ci și spre Învierea Domnului. De aceea, cântările de la slujbele celei de-a patra săptămâni din Postul Mare ne îndeamnă la statornicie în dreaptă credință și lucrarea virtuților, pentru a ajunge la bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte a accentuat importanța asumării Crucii de către fiecare credincios, adică predarea vieții în mâinile lui Hristos.

„Să ne punem viața noastră în mâna lui Dumnezeu, încrezându-ne cu totul în Acesta. A ne asuma Crucea înseamnă să primim toate neputințele, toate ispitele, toate încercările, toate necazurile vieții, cu aceeași bucurie, conștientizând că toate acestea nu sunt altceva decât întăriri ale propriei persoane spre dobândirea Împărăției lui Dumnezeu”.

„Această duminică ne învață pe noi că nu este nimic mai important decât sufletul nostru. Așa cum avem grijă de trupul nostru, așa trebuie să ne îngrijim și de sufletul nostru.

Cum putem să ne îngrijim de sufletul nostru? Ne îngrijim atunci când vorbim cu Dumnezeu prin rugăciune și împlinind poruncile lui Dumnezeu. Putem avea grijă de sufletul nostru făptuind cele bineplăcute lui Dumnezeu, pentru că ne spune Sfântul Apostol Iacov: «credința fără fapte este moartă în ea însăși», iar judecata lui Dumnezeu, spune Sfântul Evanghelist Matei, va fi după faptele noastre”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa..

 

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a îndemnat credincioșii ca în perioada aceasta a Postului Mare să-și cerceteze sufletul, să se pocăiască de păcate, prin Taina Spovedaniei.

„Mulți oameni de lângă noi au neliniști sufletești, goluri sufletești. De unde vin acestea? De la relele rânduieli pe care le au, adică de la păcate. De aceea, trebuie să ne curățim sufletul. Ne spune Sfânta Scriptură că numai o zi de ar trăi un om, nu ar fi fără de păcat. De aceea este așezată de către Mântuitorul Iisus Hristos această Taină a Spovedaniei, care este numită «al doilea botez». Chiar dacă avem, uneori, căderi foarte mari, trebuie să ne întoarcem lângă Dumnezeu, iar un exemplu în acest sens este cuvioasa Maria Egipteanca, pildă cutremurătoare aducându-ne Dumnezeu înaintea ochilor sufletești prin aceasta, care pentru 17 ani de viețuire în desfrâu, a trăit în pocăință vreme de 52 de ani. Dumnezeu nu Se uită la păcatele noastre atunci când noi vrem să ne îndreptăm, ca să mergem spre El. Dumnezeu ne așteaptă până la ultima suflare a vieții noastre pentru a ne întoarce la El”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

Răspunsurile liturgice au fost date de psalții Catedralei Arhiepiscopale.

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din satul Ioneștii Govorei a fost ridicată începând cu anul 1909, fiind sfințită în data de 26 octombrie 1916. În vecinătatea acestei biserici se află vechiul locaș de cult, cu același hram, care este înscris pe lista monumentelor istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe