Patriarhul Justinian Marina comemorat în satul natal: COLOCVIUL „PATRIARHUL JUSTINIAN MARINA” EDIŢIA I, 21 februarie 2019

sâmbătă, 23 februarie 2019

 

Joi, 21 februarie 2019, pe frumoasa vale a Cernei, zeci de maşini se îndreptau spre istorica localitate Stăneşti, unde în jurul prânzului au debutat lucrările unei importante manifestări cu caracter cultural istoric-religios, sub genericul „COLOCVIUL PATRIARH JUSTINIAN MARINA”, acţiune organizată de renumita Mănăstirea Sueşti, într-un strâns parteneriat cu primăria comunei Stăneşti şi Şcoala Gimnazială din localitate.

Cocheta şi eleganta sală a Căminului Cultural situat în centrul acestei comune încărcate de istorie şi legende, s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să fie prezenţi, dar şi să participe prin comunicări şi discuţii la această interesantă şi atractivă manifestare dedicată marelui patriarh al României, Justinian Marina. Pentru cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu activitatea şi opera acestui mare prelat al bisericii Ortodoxe Române, care a condus Patriarhia Română timp de 29 de ani(1948-1977), vă reamintim că Înaltul Prelat s-a născut pe aceste meleaguri în urmă cu 118 ani(1901), fiind trăitor pe acest pământ 76 de ani(decedat în 1977).

Actuala generaţie de preoţi, de credincioşi şi enoriaşi ai bisericii ortodoxe române au meritul deosebit de important, că după 42 de ani de la trecerea la cele veşnice a patriarhului Justinian Marina, nu l-au uitat.

Manifestarea a început prin intonarea imnului de stat al României urmat de rugăciunea „Tatăl nostru” armonizat de Ciprian Porumbescu, interpretată de  Corala Preoţilor „Sf. Stelian”. din cadrul Protoeriei Drăgăşani, dirijată de preacucernicul părinte Pr. Ion Dan Drăguţ. Deschiderea oficială a colocviului i-a revenit primarului comunei Stăneşti, Ionel Michiu, care prin alocuţiunea sa a adresat celor prezenţi, posturilor de radio şi televiziune cât şi reprezentanţilor presei scrise, un mesaj de bun venit, neuitând să amintească de puternica personalitate a patriarhului Justinian Marina, fiu al locului, de numele căruia se leagă marile realizări ale Patriarhiei române sub conducerea domniei sale.

În continuare, aceeaşi corală a interpretat cântarea „Deschideţi mari ale cerului porţi”, autor Christoph W. Gluck.

Conform programului, în continuare, pr. Prof. Dr. Ştefan Zară, Consilier cultural al sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului a dat citire mesajului Înaltpreasfinţitului părinte dr. Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului. Un conţinut extrem de bogat, urmărit cu multă atenţie de toţi cei prezenţi în sală.

Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, rostit de părintele consilier Ștefan Zară, a arătat că „anul acesta, la 22 februarie, se împlinesc 118 ani de când Ioan Marina s-a născut în Sueștii Vâlcii. După o viaţă de permanentă luptă împotriva comunismului ateu în care Biserica, pe care a cârmuit-o cu binecuvântarea lui Dumnezeu, nu numai că a supravieţuit, dar a şi înflorit pătrunzând norii vremurilor şi vâltoarea lor, a ales să-şi doarmă somnul de veci în voievodala biserică a Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. În astfel de momente se cuvine mai mult ca oricând să îndreptăm gândul nostru spre cel care a fost deopotrivă pentru Biserică şi pentru neam părinte şi mare conducător, slujitor şi făuritor de istorie”.

Conf. Univ. Dr. Ioan St. Lazăr, preşedintele Fundaţiei Culturale „Sf. Antim Ivireanul”, şi membru al Forumului  Cultural al Râmnicului a susţinut o interesantă şi documentată prelegere intitulată „Patriarhul Justuinian în viziunea lui Bartolomeu Anania”.

Cu viu interes a fost urmărită şi ascultată  comunicarea sub titlul „Spiritualitatea satului românesc reflectată în cuvântările Patriarhului Justinian Marina”, având ca autor şi prezentator pe pr. Prof. Dr. Ştefan Zară, consilier cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, director al Seminarului Teolegic, „Sf. Nicolae”, din Rm. Vâlcea şi Director al Editurii Praxis al Arhiepiscopiei Râmnicului.

O altă piesă muzicală-religioasă interpretată de aceeaşi corală, intitulată „Miluieste-mă Dumnezeule”, având ca autor pe Gheorghe Cucu, a constituit pentru întreg auditoriu, un moment de bucurie sufletească şi apropiere de bunul Dumnezeu.

La eveniment a fost prezentă şi Zenovia Zamfir, fiică a locului, reprezentantă a Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul din Rm. Vâlcea, o excelentă  organizatoare a unor astfel de manifestări şi evenimente, cu un profund caracter cultural, religios, istoric şi educativ. Domnia sa a prezentat referatul intitulat „Mărturii elogiatoare şi activităţi comemorative despre patriarhul Justinian în anul omagial 2017”.

Tânărul stareţ al mănăstirii Sueşti, din imediata apropiere a centrului comunei, protosinghel Antim Motorga, a prezentat o comunicare intitulată „Date noi cu privuire la familia patriarhului Justinian”.

Trebuie  să subliniem conţinutul extrem de bogat şi bine documentat al acestui material prezentat la acest cologviu.

În încheiere aceeaşi corală a intonat Axionul „Vrednică eşti” de Varlaam Prostingherul. După două ore de prezentări şi ascultări cu multă atenţie a acestor comunicări, a urmat o scurtă prezentare având ca autori pe cele două televiziuni (Vâlcea 1 şi Etalon) cât şi pe publicaţia noastră Ziarul de Vâlcea.

Pe această cale ţinem să scoatem în evidenţă prezenţa în număr mare a cadrelor didactice, pensionare şi în activitate, nu numai din localitate dar şi din alte comune de pe valea Cernei.

Nu putem încheia această scurtă prezentare fără să nu evidenţiem prezenţa tuturor consilierilor locali cât şi a unor primari din zonă.

„Omul muritor s-a stins dar opera lui rămâne”

 

În loc de concluzie, am putea să ascultăm din nou îndemnul Patriarhului, care nu a știut ce înseamnă odihna, în întreaga lui viață: „Iubiți consăteni, biserica e ridicată. Rămâne ca ea să fie încălzită de inimile voastre. Rămâne ca ea să aibă viață, să trăiască prin dragostea voastră către Dumnezeu. Pășind în ea, să vă cutremurați sufletele […]. Și vă mai îndemn: așa cum îngrijiți de gospodăriile voastre, de case și de ogoare, așa să vă îngrijiți de sufletele voastre, ca ele să fie adăpate cu binecuvântarea lui Dumnezeu și cu bucuria învierii lor întru mântuire […]. Lăsându-vă și întorcându-mă spre rosturile mele de fiecare zi, vă binecuvintez din toată inima și vă încredințez că, în rugăciunile mele, nu voi uita satul meu, pe țăranii mei de aici, mai cu seamă că sub Altarul acestei biserici, mi-am îngropat părinții”.

 

Nicolae Dinescu

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe