Colegiul Național „Alexandru Lahovari” și Colegiul Economic implicate în PROGRAMUL „ȘCOLI-AMBASADOR ALE PARLAMENTULUI EUROPEAN ” (EPAS)

marți, 26 februarie 2019

 

 

          Informații generale

Programul educativ „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) a fost lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene la începutul anului 2017. Programul urmărește îmbunătățirea cunoștințele despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor și se derulează și la noi în țară prin Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul asociației APDD „Agenda 21”.

BIPE a conceput partea de conținut a sesiunilor de formare pentru profesori, a menținut legătura cu școlile pentru realizarea cerințelor impuse de program și va evalua activităților școlilor implicate în programul EPAS.

La nivelul judetului Vâlcea, unitățile școlare participante la acest program sunt Colegiul Național „Alexandru Lahovari” si Colegiul Economic care vor deveni Școli Ambasador al Parlamentului European în România.

Scopul programului

Programul urmărește îmbunătățirea cunoștințele despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Aceștia vor fi familiarizați cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european.

          Activități desfășurate

La nivelul unității s-a realizat o echipă compusă din 5 ambasadori seniori (cadre didactice) și 15 ambasadori juniori (elevi) care au desfășurat activități pe teme europene. Astfel, aceștia fost implicați în activitatea Crăciun European realizând felicitări de Crăciun cu tematică europeană și o activitate de îndemânare în bucătărie, elevii fiind provocați să  pregătească turtă dulce pentru colindători. A treia activitate având titlul: Sunt cetățean european, care-mi sunt drepturile? a presupus un workshop interactiv în care elevii și-au exprimat votul, opinia și dorința de a învăța despre Uniunea Europeană precum și datoria de a-i informa pe cei din jur.  De asemenea, s-a realizat câte un Punct de Informare al proiectului, dotat cu materiale furnizate de Biroul de Informare al Parlamentului European, precum și cu diverse creații ale elevilor în cadrul unităților școlare.

Vizita de evaluare

În aprilie 2019, evaluatorii din partea Biroului de Informare al Parlamentului European vor monitoriza școlile și, dacă minimul de cerințe va fi îndeplinit, la sfârșitul implementării  programului, cele două colegii vor primi titulatura de „ȘCOALĂ AMBASADOR AL PARLAMENTULUI EUROPEAN”.

Foto: Isabella Ionita, director Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, si Andra Bica, inspector scolar general ISJ Valcea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe