Profesorul universitar dr. Ioan Ștefănescu (ICSI Valcea): Peste 50 de ani, omenirea rămâne fără petrol. Ne reorientăm spre energia verde pentru autovehicule, locuințe și industrii

sâmbătă, 8 decembrie 2018

Specialiștii au vorbit  într-o dezbatere organizată la București, despre stocare energiei electrice. De ce? Pentru că în scurt timp omenirea va rămâne fără combustibili fosili, petrol, gaze naturale și cărbune. În acest context, va trebui să ne reorientăm către energia electrică regenerabilă sau verde. Aceasta depinde însă de capriciile vremii, deci trebuie stocată.

ICSI ROM-EST 'Nu este o noutate faptul că suntem, ca și umanitate, în mijlocul unei crize energetice globale profunde. Suntem pe punctul de a atinge nivelul minim de încredere în sursele de energie non-regenerabile (cărbunele, petrolul, gazele naturale). Având în minte predicțiile generale de sărăcire a zăcămintelor globale de petrol într-un orizont de timp de aproximativ 4-5 decade, bătălia' constă în a găsi și utiliza competitiv surse de energie regenerabile ce vor putea menține în funcțiune autovehiculele, locuințele și industriile, fără a afecta în mod semnificativ mediul în care trăim', ne-a explicat profesor universitar dr. Ioan Ștefănescu, directorul general al Institutului Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopi - a mentionat libertatea.ro. Vom trece, cu alte cuvinte, de la civilizația carbonului la civilizația electronului. Și asta cât mai repede posibil! Astfel, UE obligă țările de pe continent, inclusiv România, ca din 2021 să construiască doar case care își produc singure energia. Este vorba despre energia verde, fotovoltaice și eoliene, cea mai ieftină energie electrică de pe piață. O asemenea casă, numită 'pasivă', este studiată la Politehnica din București. Dar energia fotovoltaică depinde de soare, iar cea eoliană depinde de vânt. Problema se rezolvă acum exclusiv prin trimiterea energiei în surplus în rețeaua națională și alimentarea casei, în momente de minus energetic propriu, de la aceeași rețea națională.

foto-2-pozaromest-620x376

'Stocarea, Sfântul Graal al electricității'

'Stocarea energiei – un adevărat 'Sfânt Graal' al electricității – a fost, până în momentul de față, prea scumpă sau prea legată de locație pentru o utilizare pe scară largă. Drept rezultat, puterea electrică s-a împotmolit într-o nefericită situație de tipul 'utilizeaz-o sau pierde-o'. În acest context, amploarea provocărilor viitoare necesită eforturi suplimentare și un angajament pe termen lung pentru rezolvarea tuturor problemelor ce apar în dezvoltarea și exploatarea sistemelor energetice', a mai spus Ioan Ștefănescu. Hidrocentralele pot stoca energie prin pomparea apei la deal Până acum, singura tehnologie de stocare a energiei regenerabile era bazată pe simplul pompaj hidro, cu limitări majore în ceea ce privește locul și costurile de investiție. Trebuie menționat că un sistem energetic național este format din producători, transportatori, distribuitori, furnizori și consumatori. Întregul sistem trebuie să fie în echilibru tot timpul, adică ceea ce intră trebuie să fie egal cu ceea ce iese, ceea ce se consumă. În caz contrar, sistemul intră în colaps (blackout), se oprește. Astfel, dacă se produce mai mult, se reduce din producție, dacă se consumă mai mult, se adaugă producție, adică intră în funcțiune mai multe turbine. În anumite zone ale lumii, în momentul în care apare un surplus de energie, aceasta este folosită pentru a pompa apa din acumulările hidrocentralelor (energie verde) în bazine situate la înălțimi mai mari decât hidrocentrala. Când apare minus de energie, se dă drumul apei acumulate la înălțime, peste turbine și astfel se recuperează energia cheltuită în pompare. Cercetarea a făcut posibile noi tipuri de tehnologii, în ultima vreme, pe plan internațional. În general, este vorba despre echipamente care permit surplusul produs de casa inteligentă. La Râmnicu Vâlcea se fac baterii cu nanoparticule Pe plan intern, în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea a fost deschis, în noiembrie 2015, Laboratorul ROM-EST. Această infrastructură de cercetare are ca misiune dezvoltarea soluțiilor tehnologice de stocare a energiei obținute din surse intermitente regenerabile –  adică energia verde.

La Râmnicu Vâlcea se cercetează în trei direcții focalizate pe tehnologii diferite de stocare a energiei: stocare termică, stocare chimică – hidrogen și stocare electrochimică – baterii. Punctul central este Laboratorul de dezvoltare baterii Li-ion/Li-polimer, un pionier în acest domeniu de cercetare pentru România. Elementul principal al activităților de cercetare desfășurate în cadrul laboratorului de baterii constă în folosirea de nanomateriale ca suport de transfer electronic cu suprafaţa specifică ridicată, în perspectiva îmbunătățirii per ansamblu a performanțelor. Rezultatele celulelor testate sunt promițătoare în ceea ce privește capacitatea, eficiența, stabilitatea termică și durata de viață. 'Aș menționa că, din echipa Laboratorului ROM-EST, face parte și Tânărul Energetician al Anului 2017 – doctor inginer Mihai Bălan, desemnat în cadrul Energy Awards', a adăugat Ioan Ștefănescu.

Proiectul transformării otrăvurilor din Marea Neagră în energie electrică a fost suspendat Tot la ICSI s-a studiat posibilitatea transformării 'otrăvii' din Marea Neagră, respectiv a hidrogenului sulfurat, în energie electrică, prin intermediul pilelor de combustie. Se știe că, la adâncimi mai mari de 200 de metri, Marea Nagră este îmbibată de hidrogen sulfurat, care nu permite existența vieții. Încă de pe vremea lui Ceaușescu  s-a pus problema captării acestui uriaș rezervor de energie electrică potențială. Totodată, Uniunea Sovietică intenționa să ridice la suprafață acest rezervor de gaz instabil, prin explozii, să îl aprindă și astfel să stopeze o eventuală ofensivă NATO în această zonă. Deocamdată, proiectul privind transformarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră în energie electrică a fost suspendat.
Citeşte întreaga ştire:Peste 50 de ani, omenirea rămâne fără petrol. Ne reorientăm spre energia verde pentru autovehicule, locuințe și industrii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe