„Ia priviţi ce fructe consumă românii! Aşa se explică „explozia" de cancer!"

sâmbătă, 18 august 2018

Preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori, Costel Stanciu, spune că distrugerea industriei îngrăşămintelor chimice româneşti a dus la situaţia în care s-a pierdut controlul în privinţa producţiei interne de fructe şi legume.

BUCUREŞTI, 13 aug — Spuntik, Georgiana Arsene. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România importă, anual, îngrăşăminte chimice în valoare de 535 de milioane euro, asta în timp ce industria de profil este la pământ.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, a explicat, exclusiv pentru Sputnik, ce impact are acest lucru asupra producţiei interne de fructe şi legume şi, în extenso, asupra sănătăţii românilor.

Acesta spune că s-a ajuns în această situaţie, de a cheltui sume colosale pe îngrăşăminte de import, din cauza „distrugerii controlate a Oltchim, cel mai mare combinat petrochimic din România".

„Acest proces a început în anul 2012 prin vânzarea pachetului majoritar deţinut de stat unor firme care nu urmăreau decât îngroparea combinatului pentru a scăpa de concurenţă pe piaţa internă şi a intrat în linie dreaptă în ianuarie 2013 prin declanşarea procedurii de insolvenţă de către creditorii acestuia", a explicat Stanciu, care a adăugat că au crescut preţurile la îngrăşăminte pe piaţa internă din pricina monopolului realizat de firmele din afara ţării, fapt care s-a regăsit şi în creşterile de preţuri la legume, fructe şi cereale.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori atrage atenţia asupra unei consecinţe extrem de grave pe care o are distrugerea industriei de îngrăşăminte chimice româneşti, deoarece, precizează sursa citată, România a pierdut controlul în privinţa producţiei interne de legume şi fructe. La această situaţie au contribuit şi marile structuri comerciale de tip hipermarket ce importă cantităţi impresionante de fructe şi legume din afara ţării, chiar şi din ţări non UE, unde nu există restricţii în privinţa tipurilor de pesticide aplicate fructelor şi legumelor.

Stanciu a prezentat cazul cel mai mediatizat în acest sens, acela al fructelor şi legumelor din Turcia, la care s-au găsit depăşiri ale nivelului de pesticide de zeci de ori, iar ANSVSA controlează numai un tir din zece tiruri de legume sau fructe care sosesc în România din state non UE.

„Ia priviţi ce fel de fructe şi legume consumă românii! Foarte mulţi dintre noi se otrăvesc puţin câte puţin în fiecare zi. Aşa se explică „explozia" de cancer în România, în fiecare an fiind diagnosticaţi 80.000 de români cu această boală necruţătoare!", a tras un puternic semnal de alarmă Stanciu, care a adăugat că în cazul rodiilor, limita admisă pentru pesticidul ciprodinil a fost depăşit de 38 de ori.

Costel Stanciu a pus la dispoziţia Sputnik răspunsul primit de la ANSVSA în urma unei solicitări făcute de asociaţia pe care o conduce, referitor la trasportul produselor de origine nonanimală.

ANSVA a transmis că s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxime admise de pesticide la 7 produse, printre care rodie, dovlecei şi cireşe.

Raspunsul ANSVPSA la scrisoarea APC
© PHOTO : COSTEL STANCIU
Raspunsul ANSVPSA la scrisoarea APC
Raspunsul ANSVPSA la scrisoarea APC
© PHOTO : COSTEL STANCIU
Raspunsul ANSVPSA la scrisoarea APC

Read more: https://ro.sputnik.md/society/20180813/21182470/romanii-consum-fructe-cancer.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe