|duminică, octombrie 17, 2021
  • Follow Us!

Angajatorul obligat să elibereze adeverinţa de vechime pe ultimele 12 luni 

finante2

Angajatorii sunt obligaţi să completeze adeverinţe de vechime pentru fiecare angajat, în care se trec mutațiile intervenite (cam la fel cum se treceau în cartea de muncă) pe durata executării contractului individual de muncă, respectiv: încheierea contractului individual de muncă (CIM), modificarea CIM, suspendarea CIM, încetarea CIM. Angajatorul este obligat să elibereze o adeverință de vechime la încetarea contractului individual de muncă al unui salariat, chiar dacă acesta din urmă nu cere documentul în mod expres. De asemenea, aceeași obligație o au față de bugetari instituțiile și autoritățile publice.

În momentul de față, există două situații diferite în care se poate obține adeverința de vechime în muncă:

1. Eliberarea automată de către angajator

2. Eliberarea la cerere de către angajator. În același timp, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate. Documentul trebuie acordat de angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării sale. Pe deasupra, mai există și varianta obținerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă. (gds.ro)

One Response to Angajatorul obligat să elibereze adeverinţa de vechime pe ultimele 12 luni

  1. VILCU M ION

    Am rugamintea sa ma indrumati unde pot sa ma adresez ptr a intra in posesia “Adeverina cu vechime in munca” unitati desfintate (I.J.T.L.Valcea) in perioada 01/12/1979-5/03/1984

     

Leave a Response