Cinema “Geo Saizescu” (Râmnicu Vâlcea) prezintă filmul românesc Dansul soarelui – Călușarii

marți, 10 octombrie 2017

Cinema “Geo Saizescu” din cartierul Ostroveni prezintă joi, 12 octombrie 2017, ora 17:00, filmul românesc Dansul soarealui – Călușarii, regia Cornel Gheorghiță.

Selectat în câteva festivaluri, printre care se numără și prestigiosul Festival des Films du Monde (Montreal), Dansul Soarelui este un documentar despre Căluș, mai cu seamă despre desacralizarea unui dans străvechi.

Urmărit în circumstanțele istoriei actuale, într-o manieră neonaturalistă, călușul devine pe parcursul filmului o secvență de antropologie modernă, ilustrativă pentru relația omului contemporan cu trecutul, cu moștenirea sa etnică.
f_350_200_16777215_00_images__2017_afisDansul-Soarelui-----Calusarii-1.jpgÎn timpul echinoctiului de primavară, Cavalerul Trac murea și renaștea. El a fost reprezentat sub două forme rivale: Zeul Cabalin care se încarna în om și Omul care se deghiza în cal. Acesta, numit călușar, alunga spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual care dramatizează opoziția dintre Soare și Lună, Bine și Rău, Cunoscut și Necunoscut.

Călușul se mai practică încă și astăzi în ziua de Rusalii. Din 2008, Călușul face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.
Corneliu Gheorghiță este profesor la Universitatea Toulouse(Facultatea de film) și autorul mai multor filme de lungmetraj, printre care amintim Europolis (2010), Cripta (2014), dar și de documentare, difuzate în mod curent pe posturile de televiziune franceze și rulate prin festivaluri (Mascarade, Fanfaron, Fanfaron).
Rezervările se pot face la numărul de 0350.427.500, iar biletele se pot procura de la Cinema „Geo Saizescu.”

Dana Stan - Secretar literar-Teatrul Municipal ARIEL Râmnicu Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe