Copii români obligaţi să înveţe în maghiară. „Fiica mea plânge de când a început şcoala”

luni, 18 septembrie 2017

Într-un sat aflat la doar 5 kilometri de Cluj-Napoca, mai mulţi copii români merg la grădiniţă sau la şcoală cu predare în limba maghiară. ISJ a aflat de la REALITATEA TV şi a căutat soluţii.

La şcoala din satul Gheorgheni nu există secţie în limba română, iar cei şapte copii români studiază în maghiară. Părinţii a şase dintre ei sunt revoltaţi, întrucât copiii lor nu înţeleg limba, iar educatoarele sau învăţătorii nu le traduc lecţiile. Ei cer clasă în limba română sau microbuz şcolar care să îi ducă pe micuţi în Cluj-Napoca. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a dispus de urgenţă o anchetă la sesizarea REALITATEA TV, pentru a găsi o soluţie.

Bunicii şi părinţii povestesc că elevii nu învaţă nimic. „Pe maghiari îi adună să le citească o poveste, le explică, iar copiilor români le spun să ia jucăriile şi să se joace într-un colţ. Absolut nimic nu au învăţat, nici în română, nici în maghiară. Acuma, când a început anul, le-au dat părinţilor lista cu ce rechizite trebuie în limba maghiară”, a povestit o bunică.

Părinţii spun că se chinuie cu dicţionare şi că, la rândul lor, au probleme la şedinţele cu părinţii, care sunt tot în maghiară. „Şi cu dicţionarul e greu. Una îţi dă dicţionarul dacă pui un cuvânt, alta dacă pui o frază. La şedinţă am o problemă, ţin şedinţe netraduse. La sedinţele cu părinţii ni s-a spus că nu e obligatoriu să se traducă, dar, dacă dau un ban, trebuie să ştiu pentru ce-l dau”, explică şi o mămică.

„Fiica mea plânge de când a început şcoala, că numai maghiară se vorbeşte”, susţine o altă mămică.„Nu o înţeleg pe învăţătoare, zice pe ungureşte. Nu înţeleg nici eu, nici colegii mei”, se destăinuie unul dintre cei şapte copii care au ghinionul de a vorbi doar limba română.

Directorul şcolii nu a fost de găsit. O educatoare ne-a spus că ea le traduce copiilor. „Eu, cel puţin, traduc la copii ca să înţeleagă, la grădiniţă. La şcoală nu ştiu ce se întâmplă”.

Părinţii nu au mers la inspectoratul şcolar să depună plângere. La sesizarea REALITATEA TV, şeful inspectoratului a dispus un control. Un inspector a mers să stea de vorbă cu părinţii. Aceştia nu au ieşit tocmai mulţumiţi de la întâlnire.

„Anul şcolar viitor s-ar putea să ni se acorde secţia română. Pentru clasele I-IV, anul acesta cică e prea târziu, că posturile se dau de la guvern”, a spus un părinte.

Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a declarat, însă, că situaţia s-a rezolvat. „Vineri măsura va fi aprobată în consiliu de administraţie şi de luni şcoala din Gheorgheni va avea o învăţătoare de limba română. Am aflat şi că anul viitor vor mai intra nouă copii români, aşa că vom avea două clase începând din 2015″, a spus Cuibus.

Şeful ISJ Cluj a mai afirmat că directoarea şcolii din comuna de care ţine satul Gheorgheni, Feleacu, nu ştia de existenţa copiilor români, lucru ascuns de coordonatoarea şcolii cu probleme. În urma acestei situaţii, ea riscă să fie schimbată din funcţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe