Consiliul Judetean prezinta ADEVARUL despre Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălceşti

vineri, 22 septembrie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la articolele şi reportajele apărute în mass-media locală, prin intermediul cărora primarul oraşului Bălceşti şi membri ai PNL Vâlcea acuză conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea de neimplicare în soluţionarea problemelor cu care se confruntă Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălceşti, în lipsa finanţării, facem următoarele precizări:
Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălceşti a fost înfiinţat, în timpul guvernării Boc, prin Programul de interes naţional ,,Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice”, ca urmare a desfiinţării Spitalului orăşenesc Bălceşti. Programul s-a derulat, cu finanţare de la Guvern, în perioada 11.08.2011 - 31.12.2015.

Întrucât, în anul 2016, finanţarea acestui serviciu trebuia asigurată din bugetul local, iar Consiliul Local Bălceşti, care avea obligaţia legală să continue programul, nu a putut susţine financiar Căminul, în vederea continuării activităţii, Consiliul Judeţean Vâlcea i-a alocat suma de 423 mii lei, fonduri care au asigurat funcţionarea Căminului până în luna iulie 2016.
Deoarece bugetul Consiliului Judeţean Vâlcea nu putea susţine şi această activitate, pentru a găsi o soluţie la această problemă a autorităţilor locale şi a persoanelor aflate în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălceşti, conducerea instituţiei noastre a întreprins mai multe demersuri la autorităţile centrale în domeniu, precum şi la Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Bălceşti.

Atât în anul 2016, cât şi în 2017, Consiliul Judeţean Vâlcea, prin numeroase adrese, a solicitat Consiliului local al Oraşului Bălceşti transferul clădirii în care funcţionează Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălceşti, din domeniul public al Oraşului Bălceşti, în domeniul public al Judeţului Vâlcea, şi al serviciului social în integralitatea lui (personal, beneficiari şi patrimoniu), pentru a fi preluat, prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Vâlcea, şi transformat în centru de îngrijire şi asistenţă persoane cu dizabilităţi, în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea. În această situaţie sursele de finanţare a activităţii centrului de îngrijire şi asistenţă pot fi asigurate din bugetul de stat (în procent de 90%) şi din venituri proprii ale judeţului Vâlcea.

Aceste demersuri nu au fost finalizate, deoarece proiectele de hotărâre iniţiate în acest scop şi supuse aprobării în Consiliul Local al Oraşului Bălceşti nu au fost adoptate.
La solicitarea conducerii Căminului pentru Persoane Vârstnice Bălceşti, Consiliul Judeţean Vâlcea a transmis Camerei Deputaţilor o propunere de modificare a Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, în vederea supunerii spre dezbatere.

De asemenea, trebuie spus că, în situaţia în care Consiliul Local al Oraşului Bălceşti decide, prin hotărâre, în condiţiile legii, desfiinţarea Căminului pentru Persoane Vârstnice Bălceşti, Consiliul Judeţean Vâlcea este pregătit ca, prin DGASPC, să îi preia pe cei 25 de beneficiari ai Căminului, dacă şi ei sunt de acord. Aceştia au fost deja evaluaţi de specialiştii Direcţiei şi au fost identificate centrele în care pot fi repartizaţi.
Indiferent de ceea ce va decide Consiliul Local Bălceşti şi indiferent de imaginea pe care unele persoane încearcă să i-o creeze, printr-o campanie mediatică tendenţioasă, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea îşi menţine disponibilitatea de a asigura, în condiţiile legii, măsurile de protecţie socială pentru aceşti bătrâni, a căror situaţie o preocupă în mod deosebit.

Compartimentul Comunicare, Relaţii Publice.
Râmnicu Vâlcea
22.09.2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe