|marți, iulie 5, 2022
  • Follow Us!

Se înființează Garda Civilă și serviciul militar voluntar-inițiativă susținută de deputatii PSD: Vasile Cocoș, Eugen Neata, Daniela Otesanu si Ovidiu Popa 

Cocos Otesanu

Deputatii PSD de Valcea se afla printre semnatarii propunerii legislative privind Garda Civilă şi realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat.

Inițiatori sunt 23 de deputați, semnând propunerea legislativă și deputații PSD de Vâlcea: Cocos Vasile, Neaţă Eugen, Oteşanu Daniela și Popa Ştefan-Ovidiu.

Din Expunerea de motive aflăm următoarele:

Scopul programului este ca prin acest stagiu de voluntariat militar să se asigure atât pregătire militară pentru a avea cadre militare pregătite, cât și încurajarea voluntariatului în România și crearea de locuri de muncă conexe, MAPN fiind nevoit să angajeze de multe ori ofițeri sau subofițeri fără nici o pregătire militară prealabilă.
Perioada de desfășurare a stagiului de pregătire va fi considerată vechime în câmpul muncii.

Voluntarii militari vor primi un certificat de perfecționare profesională pe domeniul în care au fost pregătiți, care va putea fi folosit pentru angajare. Voluntarii vor fi coordonați de către cadre specializate militare sau civile la profesiile pe care și le-au ales, corelate desigur cu pregătire lor teoretică de până la acel moment, vor primi calificative și vor da un examen atât teoretic cât și de practică, atât pentru partea civilă, cât și pentru partea militară.

Voluntarii vor avea un program de instruire militară în care vor face pregătire fizică, se vor deprinde cu armament ușor sau greu în funcție de specificul activității militare corelate cu partea civilă de perfecționare preofesională.
La terminarea stagiului de pregătire, conform performanțelor de la examenul de absolvire voluntarii cu studii superioare vor primi grade militare în rezervă, lucru prevăzut și în vechea legislație pentru militariicu termen redus. Acest lucru asigură o rezervă de ofițeri și subofițeri care pot fi activați în caz de necesitate (război).
Se vor crea premisele angajării tinerilor după terminarea stagiului de voluntariat militar prin înființarea și funcționarea Gărzii Civile. Se va asigura un personal instruit și disponibil pentru situații excepționale și stare de necesitate.

Neata Parlament

Ovidiu Popa1

Leave a Response