Chiriarhul Râmnicului: alături de pregătirea și abilitățile noastre avem nevoie de ocrotirea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a sfinților

duminică, 9 iulie 2017

Sâmbătă, 8 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a așezat o copie a icoanei Maicii Domnului Kazanskaia în biserica Mănăstirii Sfântul Ioan Iacob – Țara Loviștei, din comuna Racovița.

Chiriarhul Râmnicului a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la slujbă fiind prezenți alături de obștea monahală, reprezentanți ai instituțiilor de stat centrale și locale, dar și mulțime de credincioși și pelerini care își așază nădejdea în mijlocirea și ajutorul Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Părintele Arhiepiscop a precizat că „din mila lui Dumnezeu, mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului au icoane vechi, făcătoare de minuni: Icoana Maicii Domnului Îndrumătoarea așezată în catapeteasma Mănăstirii Cozia, Icoana Maicii Domnului Multajutătoarea așezată în catapeteasma Mănăstirii Dintr-un Lemn, Icoana Maicii Domnului Smolenskaia de la Mănăstirea Surpatele și Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ostrov. Pe lângă acestea, cu ajutorul lui Dumnezeu, în ultimii doi ani a fost așezată în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, Icoana Maicii Domnului  Prodromița, o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Prodromu, iar la Mănăstirea Pogorârea Sfântului Duh, Blănoiu, o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vatopedu, a cărei istorie este dătătoare de multă nădejde pentru noi creștinii. Anul acesta, în Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea Stânișoara a fost aşezată o copie a celei mai vechi icoane făcătoare de minuni din Sfântul Munte Athos, icoana „Axion Estin”, ceea ce înseamnă „Vrednică cu adevărat”.

Și icoana Maicii Domnului Kazanskaia pe care o așezăm astăzi în biserica Mănăstirii Sfântul Ioan Iacob  s-a arătat a fi făcătoare de minuni nu doar în spațiul ortodox răsăritean unde a fost cinstită, ci și în toate locurile în care a fost purtată în pelerinaj.  Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul este unică prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână, dreapta Pruncului Hristos care binecuvântează. Mâinile Maicii Domnului și mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veșminte. Icoana aceasta a Maicii Domnului s-a descoperit a fi ocrotitoare a comunităților care erau amenințate a fi incendiate, dar și făcătoare de minuni pentru câțiva copii care se aflau în pericolul de a muri în mijlocul unui incendiu, astfel încât a fost cinstită de toți cei care își riscă viața pentru binele semenilor. Am aflat cu bucurie de la reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al Județului Vâlcea că cinstesc în mod deosebit această icoană și de aceea am rânduit  să devină ocrotitoarea acestei instituții și a tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul ISU Vâlcea.

Reafirmăm astfel că, alături de pregătirea și abilitățile noastre, avem nevoie de ocrotirea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a sfinților, iar atunci când cerem ajutorul și mijlocirea sfinților să fim încredințați că Dumnezeu ne împărtășește din darurile sale cele bogate”.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a rostit rugăciuni de mulțumire pentru toți cei care-și desfășoară activitatea, riscându-și viața pentru binele semenilor în cadrul ISU Vâlcea, după care Icoana Maicii Domnului Kazanskaia a fost purtată în procesiune în jurul biserica Mănăstirii Sfântul Ioan Iacob și așezată în iconostas.

 

Icoana  Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul, numită Kazanskaia sau din Kazan, este unică prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână - dreapta Pruncului Hristos, care binecuvintează. Mâinile Maicii Domnului și mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veșminte. Icoana Maicii Domnului de la Kazan este cea mai cinstită icoană făcătoare de minuni de pe întreg cuprinsul Rusiei.

Numele icoanei Maicii Domnului Kazanskaia provine de la localitatea Kazan din Rusia, unde ea a fost găsită. În 1579, orașul Kazan, vechea capitală a hanatului tătarilor a suferit un mare incendiu. În același an, Maica Domnului se arătase unei copile de nouă ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumina chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Visul s-a repetat până când copila a înțeles că icoana trebuie scoasă din acea casă arsă. Luată din acel loc, Maica Domnului din Kazan este purtată în procesiune în Biserica Sfântul Nicolae, iar apoi în Catedrala Buneivestiri, loc în care mulți credincioși alergând au primit tămăduire sufletească și trupească. Aceste minunate fapte l-au determinat pe Ivan cel Groaznic să zidească pe locul găsirii icoanei o mănăstire de maici, unde a așezat icoana. La rândul său, țarul Feodor Ivanovici a înălțat și el o mare biserica din piatră, cu hramul Uspeniei (Adormirii Maicii Domnului), iar de la 8 iulie 1594 icoana Maicii Domnului Kazanskaia a fost pusă spre cinstire în această catedrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe